Sjednica odbora za proslavu 20. obljetnice uspostave požeške biskupije

Biskupija
(FOTO: Požeška biskupija)

22.09.2016. | 034 Portal/Požeška biskupija
Pregleda: 2904

U Dvoranisv. Lovre Biskupskog doma u Požegi, prije nekoliko dana održana je sjednica Odbora zaproslavu 20. obljetnice uspostave Požeške biskupije. U radu sjednice sudjelovaoje i požeški biskup  Antun Škvorčević, koji je na početku u molitvi zazvaosvjetlost Duha Svetoga na njezin rad. Potom je Josip Krpeljević, predsjednikOdbora podsjetio na prethodnu sjednicu i programe koji su na biskupijskojrazini ostvareni tijekom godine Izvanrednog jubileja milosrđa. Uvodeći u radsjednice biskup Antun je rekao da je njezina zadaća konkretizirati programproslave 20. obljetnice uspostave Požeške biskupije, koji će biti predstavljeni proglašen na Biskupijskom danu idućega 24. rujna u Požegi. Podijeljena suzaduženja s obzirom na  Biskupijski dan i raspravljen okvirni prijedlogprograma proslave 20. obljetnice uspostave Požeške biskupije i priprave zanjegov središnji događaj, treći biskupijski euharistijski kongres. Među ostalimje istaknuta važnost izlaganja koje će na Biskupijskom danu imati fra AnteCrnčević o biskupijskom euharistijskom kongresu s teološkog i liturgijskoggledišta.

Jesenski susreti trajne formacije svećenika(korone), kao i mjesečni susreti mladih svećenika do desete godine misništva iđakona, održat će se na euharistijske teme. U došašću organizirat će se arhiđakonatskisusreti za članove novog saziva župnih pastoralnih vijeća, koji će u svojimžupama promicati programe u pripravi za kongres, napose surađivati uostvarivanju korizmenih kateheza o svetoj misi iduće godine. Istaknuta jevažnost klanjanja pred Presvetim koja se održavaju svakog četvrtka u velikombroju župa Požeške biskupije te je pokrenuta inicijativa da se ono tijekomiduće godine sve do središnjeg slavlja euharistijskog kongresa orgnizira u svimžupama. Euharistijsku pobožnost valja tijesno povezati s konkretnim oblicimakaritativnog djelovanja u župi za koje treba voditi brigu karitativna skupinažupnih pastoralnih vijeća u suradnji s Biskupijskim caritasom. Predviđa se dase tijekom iduće godine na dekanatskim ili arhiđakonatskim razinama održe regionalnepostaje euharistijskog kongresa. Vrhunac Trećeg biskupijskog euharistijskogkongresa požeške mjesne Crkve bit će veliko biskupijsko postajno euharistijskoslavlje, koje će se održati u Požegi u nedjelju, 24. rujna 2017. godine.Obrazložena je opravdanost  da za euharistijski kongres poslužibiskupijsko geslo »Krist, danas i uvijeke«, jer se on održava o 20. obljetniciBiskupije. Razmatrana je i mogućnost da se tom prigodom priredi povijesni zapisonoga što je tijekom dva desetljeća ostvareno na različitim razinama Požeškebiskupije, te da se o tome izradi i video zapis.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI