Tomislav Panenić: ¨Što smo sve učinili u Ministarstvu gospodarstva¨

Tomislav Panenić
(FOTO: Ivan Vlahović)

09.09.2016. | 034 Portal/ Facebook
Pregleda: 9123

1. Pojeftinjenje plina za kućanstva – spustili smo cijenu plina za 24,2% niža cijena plina (s 0,2289 kuna po kWh na 0,1734 kune po kWh). Time će već ove zime brojni stanovi i kućanstva imati manje troškove grijanja. Odgodom obveze ugradnje razdjelnika do izmjene Pravilnika o načinu raspodjele i obračuna troškova isporučene toplinske energije te u konačnici izrade novog Zakona o tržištu toplinske energije, uz smanjenu cijenu plina, konačno će se riješiti problemi brojnih korisnika sustava grijanja u gradovima.

2.Izmijenjen je Zakon o inspekcijama u gospodarstvu čime omogućava inspektorima da nadziranog poduzetnika ne kažnjavaju za manje nepravilnosti i nedostatke utvrđene u inspekcijskom nadzoru te se poduzetniku određuje vrijeme u kojem nedostatke treba otkloniti.

3.Ukinuta je obveza članarine HGK za nova poduzeća (do 1 godine postojanja) što je jedan od početnih koraka u ukidanju brojnih parafiskalnih nameta.


4. Usvojena je Strategija pametne specijalizacije – tim je omogućeno korištenje EU ESI fondova u iznosu od 664 milijuna eura. U okviru S3 smo otvorili 2 javna poziva za prijavu projekata:
- Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja-IRI (748 milijuna kuna) – dodjeljuju se bespovratne potpore poduzetnicima koji provode projekte istraživanja i razvoja u skladu s identificiranim prioritetnim tematskim i podtematskim područjima Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske (S3)
- Podrška razvoju Centara kompetencija (785.977.500 kuna) –dodjeljuju se bespovratna sredstva za poboljšanje inovacijskog okruženja i povećanje aktivnosti istraživanja, razvoja i inovacija u poslovnom sektoru kroz razvoj Centara kompetencija i provedbu istraživačko-razvojnih projekata poslovnog sektora koji uključuju učinkovitu suradnju.


5. Otvoren je Javni natječaj za dodjelu sredstava potpore po Programu državne potpore za ulaganje u proizvodne tehnologije (40 milijuna kuna). Namijenjen je za poticanje investicija u početna ulaganja povezana s osnivanjem nove poslovne jedinice, proširenjem kapaciteta proizvođača, diversifikacijom proizvodnje na nove proizvode ili temeljitom promjenom u sveukupnom proizvodnom procesu.

6.Novi Zakon o javnoj nabavi – smanjenje ukupnog troška nabave od 5% do 20% (isključivi kriterij odabira je ekonomski najpovoljnija cijena, a ne najjeftinija ponuda, uvođenje elektroničke javne nabave što smanjuje mogućnost manipulacije dokumentacijom i dr.). Zakon je usvojen na Vladi te se čeka formiranje Sabora da bi bio donesen.

7.Ugovori o eksploataciji ugljikovodika u Slavoniji – dodijeljene su koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina što nam donosi 500 milijuna kuna ulaganja tijekom početne faze, a možemo očekivati rezerve nafte i plina vrijednosti više milijardi kuna. Već ove godine uplaćene su naknade za istraživanje brojnim općinama i gradovima.

8.Donesena je odluka i zacrtan jasan smjer o plutajućem LNG-terminalu kojim će se do 2018. godine osigurati nove količine plina te time i utjecati na sniženje nabavnih cijena plina.

9.Donijeli smo zaključak o ukidanju uporabe pečata te je naloženo da se učine izmjene svih propisa kojima se propisuje uporaba. Nažalost, zbog izglasavanja nepovjerenja predsjedniku Vlade i prestankom rada Sabora nije više bilo moguće usvajati izmjene zakona.

10.Borili smo se za riješavanje brojnih drugih problema kao što je zaustavljanje projekta termoelektrane na ugljen Plomin C, sprečavanje nasilnog prekida proizvodnje u rafineriji Sisak, osiguranja nastavka rada Petrokemije najveće hrvatske tvornice umjetnih gnojiva te smo rješavali brojne druge probleme hrvatskog gospodarstva.

izvor:www.facebook.com/tomislav.panenic


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI