Ako se nešto ne promijeni u državi uzgajanje konja će izumrijeti

Damir Pavković
(FOTO: 034Portal)

28.08.2016. | 034Portal
Pregleda: 13409

Damir Pavković je uzgajivač konja iz Trenkova. Time se bavi od ranog djetinjstva jer mu je pokojni otac nabavio jednoga kada mu je bilo svega sedam godina.

Zadovoljstvo mi je sjesti kraj svojih konja i gledati ih kako jedu, jednostavno su moja oaza mira. Posjedujem čistokrvne hrvatske hladnokrvnjake, dva pastuha koji su u štali, dvije kobile i ždrijebe koji su na paši u Striježevici. - rekao nam je Damir.




Konje kaže nije lako držati. Veliki su troškovi, a jedan od glavnih problema je manjak
pašnjaka.  


- koliko god se mi trudili i velikim naporima uspjeli održati i ovo malo konja što se kod nas nalazi ako se nešto ne promjeni u državi mislim da će na žalost njihovo uzgajanje izumrijeti - dodao je.

S konjima ide na razna natjecanja i izložbe u Republici Hrvatskoj, od Sunje, Kloštar Ivanića, Gudovca pa i Požege. Svake godine kao predsjednik konjogojske udruge "Vallis Aurea" u Mihaljevcima organizira s udrugom izložbu konja "Zlatne grive, zlatne doline". U ormaru ima veliku zbirku pehara. Najdražeg nema jer kako nam kaže svaki ovaj pehar u njemu probudi ono nešto posebno i ne može izdvojiti niti jedan.



- Veliki sam zaljubljenik u konje tako da koliko god budem mogao i vjerujem dok sam živ ja ću ih držati, ali moja djeca već ne dijele te interese. Sve je manje mladih konjogojaca i zaljubljenika u konje, ne samo kod nas u Požegi nego i šire.



Trenutno u Trenkovu ima samo tri konja, tako da djeca danas  ne znaju što je konj osim kada ga vide na slikama, televizoru ili nekada na izložbi.

- Za par godina vidjet će ih samo na slikama, ali unatoč tome ja  razmišljam ići na povećanje grla tako da imam pet kobila i jednoga pastuha - poručio je Damir


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI