Igor Zidić: ¨Dučićeva djela kao da progovaraju ¨Ja sam tu¨

Igor Zidić na predstavjanju monograije
(FOTO: 034Portal)

04.08.2016. | 034Portal
Pregleda: 3682

Monografija "Ivo Dulčić", autora Igora Zidića predstavljena je sinoć u dvorani Bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi. Na preko 640 stranica monografije, više od 500 reprodukcija Dulčićevih slika, crteža i signatura, autor je predstavio život i djelo ovog velikog sakralnog umjetnika. Požeška biskupija, kao suizdavač želi iskazati poštovanje prema velikom sakralnom slikaru 20. stoljeća, nekoliko dana prije 100. obljetnice njegova rođenja.






- Ivo Dulčić je jedan od naših najvećih sakralnih umjetnika prošlog stoljeća. Danas smo se okupili ovdje kako bi mu iskazali poštovanje i zahvalnost za djela koja nam je ostavio. On je u Požegi prisutan svojim djelima koja smo izložili u Dijecezanskom muzeju. Čestitam gospodinu Igoru Zidiću na ovoj monografiji i iskazujem zahvalnost što je Ivo Dulčić nakon stotinu godina zavrijedio monografiju kao što je ova. On je napravio volumen o Ivi Dulčiću i ušao u pozadinu svega onog opipljivoga iz čega je on progovarao. Dosta je jedan volumen, ali ono duhovno, Ivino, ne završava u ovoj knjizi, nego je ona uvod u taj svijet - rekao je biskup Antun Škvorčević.




- Prava tajna je bila sresti Ivu Dulčića, doživjeti njegova djela i dodir, kad vam djelo nečim progovori, kao da kaže "Ja sam tu". Važno je postaviti kostur, ali on mora biti fleksibilan. Ne mislim da znam o svemu sve, nego se uvijek nadam da ću radeći doći do novih ideja i spoznaja. Ako čitate uvodna razmatranja, vidjet ćete da je meni od samog početka bilo jasno da se radi o velikom duhovnom slikaru. Duhovni ne znači samo sakralni, ali sakralni uvijek znači duhovni. Kad sam tu stvar s Dulčićem raščistio, bilo mi je jasno da je riječ o čovjeku koji se uvijek orijentira prema najvišim ciljevima i vrijednostima - rekao je autor monografije, Igor Zidić.



Uz Požešku biskupiju, izdavači monografije su Moderna galerija u Zagrebu i Matica hrvatska. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI