HNB izdaje kovanicu od 25 kuna

Ilustracija
(FOTO: Ilustracija)

22.07.2016. | RadioNG
Pregleda: 3483

Hrvatska narodna banka izdat će ove godine, u povodu obilježavanja 25. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada 1991. – 8. listopada 2016., prigodni optjecajni kovani novac od 25 kuna.

Hrvatski novčarski zavod izradio je, prema likovnim rješenjima akademskoga kipara Damira Mataušića, tri različita probna otkova nove kovanice od 25 kuna. S nakanom da širu javnost uključi u odabir najuspješnijeg otkova za novu "25-ticu”, HNB je na svojoj internetskoj stranici objavio anketu te poziva sve zainteresirane da sudjelovanjem u anketi odaberu, prema osobnim kriterijima, onaj otkov koji smatraju najboljim, navodi se u priopćenju HNB-a.

Rezultati ove ankete bit će uzeti u obzir pri donošenju konačne odluke o izboru najuspješnijega rješenja, nakon koje će slijediti izrada kovanice u Hrvatskom novčarskom zavodu.


Nova prigodna optjecajna kovanica od 25 kuna bit će puštena u opticaj 7. listopada 2016. u količini od 50.000 komada.


Dosad je Hrvatska narodna banka izdala 11 izdanja kovanica od 25 kuna, koje imaju svoju numizmatičku vrijednost, a mogu se, s obzirom na to da je riječ o prigodnom optjecajnom novcu, rabiti i kao sredstvo plaćanja.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI