Zlatovez kao hobi izumire jer mlade to ne zanima

Zlatovez
(FOTO: Mladen Mirković)

13.07.2016. | M.M.
Pregleda: 12972

Milka Barac iz Brodskog Stupnika je umirovljenica koja se bavi izradom ručnog zlatoveza koji je u oblicima slika, boca, nakita i ukrasnih kutijica.Materijal koji koristi je pozlaćeni konac, pulice, ukrasi, trake koje se prišivaju i obrađuju.

- Potrebno je mnogo truda da bi se nešto napravilo, a vrijeme izrade mi nije poznato jer sve to izrađujem uz sav svoj posao u kući i oko kuće. Kao dijete sam radila sav ručni rad i to mi je ostalo kao hobi i nešto što me vraća u mlade dane. Sve ovo izrađujem najviše zbog svoje unuke kojoj sam htjela napraviti nošnju da ima uspomenu na baku. - rekla nam je Milka Barac





Izradu slika radi na plišu, a kada joj ponestane ideja onda joj pomaže prijatelja koji je jako dobar u crtanju. On napravi sliku, a Milka ju prenese na karton pomoću indiga i zlatovezom na pliš.





- Boce su najbolje što se tiče prodaje i zainteresiranosti jer uz slavonske motive zlatoveza ljudi ih koriste u svatovskim prigodama. Naušnice nisu baš toliko interesantne ljudima osim kad se događaju neke folklorske priredbe i slično - priča nam Milka.







Nažalost, kaže da ta vrsta hobija polako izumire jer mlade to ne zanima.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI