Udruga zavičajnih pisaca i slikara Matko Peić: Preko dvije godine aktivnog djelovanja

Udruga zavičajnih pisaca i slikara Matko Peić
(FOTO: Pleter Portal)

23.06.2016. | Pleter Portal
Pregleda: 3968

Matko Peić je čovjek za kojega su svi vjerojatno čuli, ali pitanje je bi li svi mogli reći tko je on bio. Taj povjesničar umjetnosti, slikar i književnik je bio jedna od značajnijih Požežana za kojim su ostala brojna vrijedna djela, likovne monografije, putopisi i eseji, ali o kojemu se premalo govori. Sve do unatrag dvije godine, na Matka Peića je u njegovu rodnom gradu podsjećao samo mali trg s bistom pred izlazom iz grada.

Međutim, početkom 2014. godine dogodilo se nekoliko stvari koje su dovele do toga da danas postoji udruga koja nosi Matkovo ime. Pleternički književnik Mato Mikić i slikarica iz Jakšića, Rajka Radoš, došli su na ideju osnivanja udruga koje bi se bavile promiocanjem slikarstva i književnosti.




Oboje su stupili u kontakt s Anom Pirović, službenicom u Požeško-slavonskoj županiji, zaduženoj, između ostalog i za kulturu, pitati ju za savjet oko osnivanja udruga, a Ana je predložila da se osnuje samo jedna udruga, prvenstveno radi lakše organizacije djelovanja i smanjenja troškova, te da udruga nosi ime Matka Peića, kako bi se time odalo počast čovjeku koji je objedinjavao oba ta kulturna izričaja.


Nedugo potom, 14. svibnja 2014. godine u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega održana je osnivačka skupština Udruge zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije "Matko Peić”, na kojoj je uz navedene osobe sudjelovalo sveukupno 26 osnivača.

Za predsjednika udruge jednoglasno je izabran Mato Mikić, za dopredsjednicu Rajka Radoš, a za tajnika Danijel Bogdanović. Prve mjesece svoga postojanja, udruga je uglavnom potrošila na registracijske i druge administracijske poslove, kako to već kod nas biva, ali članovi su odmah zasukali rukave i odlučili predstaviti udrugu što većoj publici. Iako nisu imali nikakve financijske izvore, niti prostor u kojemu bi se mogli sastajati, i tek su pozavršavali početne osnivačke poslove, značajan nastup su imali ubrzo, na terasi pizzerije Aureus gdje su slikari prezentirali neke od svojih likovnih radova, a književnici su čitali svoja djela.

Kako su osnivački poslovi trajali dovoljno dugo da se udruga ne uspije na vrijeme prijaviti kao dio Požeškog kulturnog ljeta, taj je događaj održan u vlastitom aranžmanu. Brojna publika je pokazala da potrebe i interesa za takvom vrstom događaja ima i odjeci nastupa udruge su bili iznimno pozitivni.

To je udruzi dalo vjetar u leđa, pa je marljivo nastavila s djelovanjem. Uslijedili su nastupi u pleterničkoj i požeškoj gradskoj knjižnici, nastup u Jakšiću u sklopu smotre folklora "Pjesmom u jesen”, potom nastupi u kutjevačkoj kinodvorani, pa u Velikoj, u Pleternici povodom Mjeseca hrvatske knjige…



U prvih nekoliko mjeseci postojanja, udruga "Matko Peić” imala je više nastupa nego mnoga društva s dužim stažom, što se odrazilo na neprestan rast članova udruge.

Početkom 2015. godine, udruga je odlučila obilježiti rođendan Matka Peića, pa je 10. veljače na zadovoljstvo prisutnih na Matkovu trgu održan nastup, a udruga je na sebe odlučila preuzeti buduće obilježavanje Peićevog rođendana.

Na prvoj godišnjoj skupštini udruge, održanoj na datum njena osnivanja, došlo je do smjene rukovodstva. Za predsjednicu je izabrana dotadašnja dopredsjednica Rajka Radoš, za dopredsjednicu Maja Meter iz Pleternice, a za tajnicu Melita Grbić iz Požege.

Nastupi su se nastavili redati istim tempom, u međuvremenu su održane i promocije nekoliko knjiga članova udruge, bili su tu i nastupi na Aurea festu na stupi u Kutini i drugdje. Udruga je na korištenje dobila prostor iza sportske dvorane Grabrik, tzv. "Ledaru” koju koriste i neke druge udruge, ali postoji kontinuirana inicijativa udruge da se u spomen na Matka Peića uredi njegova spomen-soba, koja bi onda ujedno predstavljala i prostore udruge koja nosi njegovo ime.

Ovogodišnja skupština udruge donijela je još jednu rošadu u rukovodstvu, pa je ulogu dopredsjednika udruge preuzeo Ivan Abibović iz Požege. Udruga u međuvremenu i dalje revno nastupa, članstvo je naraslo na preko 40 ljudi, a pojavili su se i sponzori i brojni simpatizeri koji redovito prate udrugu na njenim nastupima diljem županije, pa i izvan nje.

Budućnost udruge bi trebala donijeti nove članove, posebice mlađe genracije željne umjetničkog izražavanja, nove i još brojnije nastupe, s tendencijom nastupanja i na zapadnom području županije gdje za udrugu još postoji dovoljno "neotkrivenog blaga”, te sudjelovanje u različitim projektima, kao što je rad na očuvanju i promociji domaćeg govora i naglaska kakav se danas sve manje može čuti.

Puno je toga što bi se još moglo učiniti, stoga su svi zainteresirani pozvani da se pridruže udruzi "Matko Peić” i tako uzdignu njegovo ime u još veće visine.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI