63. samostalna gardijska bojna Požega: ¨Zalagat ćemo se da 7. lipnja bude Dan branitelja grada Požege¨

Pripadnici 63. samostalne gardijske bojne kod gradonačelnika
(FOTO: Tomislav Milanović)

07.06.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 6614

"Zalagat ćemo se da 7. lipnja bude Dan branitelja grada Požege jer tada je bilo puno zvanih, a malo odazvanih. Grad Požega bi onima koji su se odazvali trebali skinuti kapu do poda", rekao je predsjednik Udruge ratnih veterana 63. samostalne gardijske bojne Požega, Zlatko Bošković na današnjoj konferenciji za novinare u Gradu Požegi povodom 25. obljetnice osnutka 63. samostalne gardijske bojne Požega.



Kako bi odali počast onima koji su ugradili najviše što su mogli za uspjehe 63. samostalne brigade, organiziran je program obilježavanja koji će se održati 11. lipnja počevši polaganjem vijenaca na Trgu 123. Brigade Požega u 10 sati. Nakon toga održat će se mimohod ulicama Požege od spomen obilježja poginulih branitelja do crkve Sv. Duha. U 11 sati bit će sveta misa za sve poginule i nestale Hrvatske Branitelje, a u 12.30 sati bit će promocija Fotomonografije i prisjećanje na 63. samostalnu gardijsku bojnu, prvu ratnu postrojbu Požeštine.


- Fotomonografija je rađena duži period, a intenzivnije unazad dvije godine. U prvom dijelu monografije opisan je dio formiranja i djelovanja i važnih datuma za 63. samostalnu gardijsku bojnu. U drugom dijelu sastavljene su fotografije njenih pripadnika koji su poginuli za vrijeme borbenih djelovanja. Nakon toga je dio arhivske dokumentacije kao što su iskaznice i dijelovi ugovora koje smo potpisivali i amblemi koje su prikupljali naši pripadnici. Obradili smo i pisanje medija koji su pisali o nama u tom vremenu, a treći dio su popisi naših pripadnika – rekao je glavni autor monografije, umirovljeni bojnik Mario Kalan.




Pripadnike 63. samostalne gardijske bojne Požega primio je i gradonačelnik Vedran Neferović zajedno sa savjetnikom za branitelje i prvim zapovjednikom 63. samostalne gardijske bojne Željkom Kalićem.



- Vlastitim domoljubnim zanosom preuzeli ste odgovornost na sebe u Domovinskom ratu i krenuli u priču da ovaj grad i županija mogu graditi svoju budućnost u samostalnoj Hrvatskoj. Mnogi su ostavili obitelj i karijeru na stranu i otišli u neizvjesnost iz koje ste izašli s ožiljcima. Izražavam zahvalnost svima vama koji ste odradili nešto što mnogi nisu vjerovali i danas imamo slobodnu Hrvatsku – rekao je gradonačelnik Vedran Neferović. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI