Učenici uživali u starim sportovima: ¨Najvažnije je nakositi luk i dobro nategnuti špagu¨

Učenici na OPG-u Livak u Kutjevu
(FOTO: Lidija Galić)

10.05.2016. | Lidija Galić
Pregleda: 4662

40-ak učenika OŠ Zdenka Turkovića iz Kutjeva posjetilo je danas OPG Livak podno kutjevačkog vinogorja. Tamo su se upoznali sa samoniklim ljekovitim biljem, izrađivali stare igračke te se natjecali u starim sportovima.



- Izrađivali smo luk i strijelu i praćke, a učenici su igrali hokej na travi i gađali kozliće. Veselje i navijanje je veliko. Djeca su oduševljena. Podijelili su se u skupine, igraju i navijaju. Ujedno su naučili ponešto o ljekovitom bilju. Brali su ga te su drugima pričali o bilju koje raste u ovo doba godine kao što su bijeli glog, menta, dobričica, crvena mrtva kopriva i šipak. Vrijeme nam baš ne ide na ruku, no djeci to ne smeta. Prije dvije godine su ovdje bili učenici OŠ Dobriše Cesarića s učiteljicom Đurđicom Gatijal te su se upoznali s radovima na imanju, od branja rajčica i bundeva, a i oni saznali ponešto o starim sportovima i igračkama - rekao nam je vlasnik OPG-a Predrag Livak.








Luk i strijela nekima su već poznati. Jedan od onih koji je pokušao srušiti rekord u gađanju lukom i strijelom bio je Goran Dragišić.

- Najdalje je strijelu izbacio Benedikt iz naše škole, više od 60 metara - kaže Goran.

- Ja sam u tome jako loš. Meni je to teško - dodaje Luka Lukičević.

Josip Mikel pak smatra da gađanje lukom i strijelom nije nimalo teško.
- Najvažnije je malo nakositi luk i dobro nategnuti špagu. Idem ponekad s tatom u šumu pa sam pravim luk i strijelu, a najbolje drvo za to je lijeska jer se dobro savija - kaže Josip.



Na hokejaškom su terenu snage odmjerile ekipe 5.a i 5.b razreda. Među igračima je bilo i djevojčica, a sve su ih bodrili navijači "s tribina".

- Prvi puta u životu sam igrala hokej na travi i baš je zabavno. Malo je teška ova drvena palica, ali super je igra. Pobijedio je 5.b jer mi cure baš nismo vješte u tome - rekla nam je Kristina Žegrec iz 5.a. Iako se danas jako dobro zabavila, kaže da su joj zabavnije moderne igre.






Učenici i nastavnici žeđ su gasili čajevima od 11 vrsta bilja, a unatoč sendvičima neki od njih su kušali stari specijalitet, kruh i mast.








Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI