Mraz obrao voćnjake: ¨Štete na šljivama i marelicama su sto postotne¨

Pčela na cvijetu
(FOTO: Vjeran Blašković)

05.05.2016. | Vjeran Blašković
Pregleda: 3368

Poljoprivrednici zbrajaju štete nakon mraza koji je 26. travnja desetkovao zametnute plodove i cvijet voćaka i povrtnih kultura. Hobisti će uz minimalne gubitke nadomjestiti povrtne kulture, ali smrznuto voće, plod i cvijet neće se moći regenerirati te će prijavljeni gubici biti veliki, a šteta i sto postotna.

Iako neki vinogradari kažu da će se loza uspjeti regenerirati, agronomi tvrde da će štete od mraza biti velike i na vinogradima, a da će loza nastalu štetu pokazivati i iduće vegetativne godine. Iako je mraz prepolovio i cvijet bagrema, što će znatno osjetiti pčelari u prinosima meda u košnicama, na pojedinim predjelima Požeštine bagrem 26. travnja nije još procvjetao pa će pčelari na tim područjima imati nešto unosa.

Međutim, daleko najteža situacija je s iznimno osjetljivim kulturama poput šljive i marelice što nam je potvrdio i predsjednik udruge Požeški šljivar Robert Krnčević. Kaže kako broj članova udruge oscilira u smislu ima li šljive ili nema. Kada prođe mraz, kao i ove godine, najvjerojatnije ćemo izgubiti 20-tak članova, kaže Krnčević.


- Štete od mraza 26. travnja su po cijeloj Požeštini na netipičnom mraznom području često sto postotne. Kod Ivice Flisara dva hektara voćnjaka pretrpjelo je sto postotnu štetu bez i jednog ploda. Borislav Soldo s Vrhovaca također je pretrpio 100-postotnu štetu. U Radovancima kod Baldića šteta je sto postotna. Imamo područja, kao kod mene gdje je 2 hektara marelice 100-postotna šteta. Šljive će nešto i biti, ali u puno manjem omjeru - izjavio je Robert Krnčević.


Kao što smo pisali, sukladno Zakonu o lokalnoj i područnoj regionalnoj samoupravi, Požeško-slavonska županija je proglasila elementarnu nepogodu od mraza za područje općina Jakšić i Velika te gradova Požege, Pakraca, Pleternice i Kutjeva. Pozivaju se svi koji su pretrpjeli štetu da ju u što kraćem roku prijave u općinska i gradska povjerenstva.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI