Osmoškolci obilaze srednje škole: Ni približno ne znam što ću upisati. Imam još vremena za izabrati

Josip Dupor i Luka Prpić u obilasku srednjih škola
(FOTO: Lidija Galić)

04.05.2016. | Lidija Galić
Pregleda: 8279

Učenici osnovnih škola danas obilaze srednje škole na području Požege. Na taj način upoznat će se s  radom i programima tih škola što će im olakšati odabir pri upisu koji ih čeka za nešto više od mjesec dana. Obilaze Obrtničku, Ekonomsku, Tehničku i Poljoprivrednu školu te požešku Gimnaziju.

Među njima su tijekom prijepodneva u obilasku Obrtničke škole bili Luka Prpić i Josip Dupor, učenici 8. razreda OŠ Julija Kempfa.









- Prvi puta sam u Obrtničkoj školi i moram priznati da mi je jako zanimljivo. Prijatelj čija sestra ide u ovu školu rekao mi je što će nas otprilike dočekati i evo, zanimljivo mi je jako - kaže Luka čiji je prvi izbor ipak gimnazija. Za razliku od Luke, njegov razredni kolega Josip još uvijek ne zna koja će od srednjih škola biti njegov konačni izbor.

- Ni približno ne znam što ću upisati. Obišli smo danas Tehničku, Ekonomsku i Obrtničku školu. Tehnička mi je za sada najzanimljivija, mada je i ovdje u Obrtničkoj jako zanimljivo - kaže Josip te vjeruje da će mu u izboru pomoći i današnji obilazak požeških srednjih škola.






- U Obrtničkoj školi imali su se priliku upoznati sa zanimanjima koja nudimo u našoj školi i koja će prema planu biti i u narednoj školskoj godini. Riječ je o sedam trogodišnjih i tri četverogodišnja zanimanja. Od četverogodišnjih su to arhitektonski i modni tehničar, turističko-hotelijerski komercijalist, a trogodišnja su zidar, tesar, ličilac-soboslikar, tapetar, stolar, kuhar i konobar te krojač. Jedan razred kuhara i konobara se upisuje i u Pleternici. Imamo 536 učenika. Sva trogodišnja zanimanja su deficitarna u Republici Hrvatskoj, a osim kuhara, sva su deficitarna i u našoj županiji - rekla nam je ravnateljica Obrtničke škole Iva Šnajder.






Učenici su danas u njihovoj školi pogledali prezentaciju i modnu reviju nakon čega su obilazili praktikume kuharstva, ugostiteljskog posluživanja, tekstilnu, soboslikarsku, stolarsku i graditeljsku radionicu.

- Na pitanja im odgovaraju učitelji profesori struka. Budući da smo mi strukovna škola, priliku za pitanja su imali upravo u praktikumima gdje im se može i prikazati sve ono što ih zanima - pojasnila je.






Prezentacija srednjih škola održava se treću godinu. Prve je godine održana u Gimnaziji, no značajno veći interes učenika je sada kad se održavaju u samim školama.
















Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI