Robotizacija škola je počela, u Trenkovu se mBotovima utrkivalo 50 djece iz regije

mBot na startu
(FOTO: Vjeran Blašković)

04.05.2016. | Vjeran Blašković
Pregleda: 5838

Mnogi osnovnoškolci nisu mogli dočekati da počne robotička Croatian makers liga - natjecanje u sastavljanju, programiranju i vožnji malih mBot robota. Više od 220 škola diljem Hrvatske od Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) dobilo je ukupno 1200 ovih malih modularnih robota koje djeca u školi sastavljaju, potom programiraju, a onda znanja i vještine u vožnji pokazuju na natjecanjima.

Bit će ukupno 6 kola lige, a cilj je djecu tijekom obrazovanja podučiti robotici, informatici i programiranju u smislu automatizacije.









Prvo kolo lige za 9 škola s područja Požeštine i dijela Brodsko-posavske županije održano je u Trenkovu, a natjecalo se 50-ak djece od 1. do 8. razreda. Podijeljeni su u dvije kategorije - od 1. do 5. razreda i 6. do 8. razreda. Programiranje malih robota djeca su obavila u školi, a u Trenkovo su došli kako bi njihovi mBot roboti bili što brži.

Pravila su takva da djeca prije same utrke moraju složiti robote te za brzinu sastavljanja dobivaju bodove kao i za vrijeme koje je njihovom malom sastavljanom ljubimcu potrebno da pređe stazu. Zadatak svakog robota je da prije starta na stazi zasvijetle dvije led diode te da ispusti zvuk po izboru svakog učenika. Tada kreće utrka u kojoj svaki mBot pomoću senzora prati crnu iscrtanu liniju, a više bodova sakupi onaj učenik čiji mBot stazu pređe u manjem vremenskom roku.





- Moj bot je stazu prošao za nešto više od 10 sekundi, jako sam zadovoljan. U školi sam ga sastavio za pola sata, a ovdje sam bio puno brži, ubacio sam u turbo mod, to je vjerojatno zbog ovih energetskih čokoladica - priča nam zadovoljni Ivan Biondić, učenik 7 razreda OŠ Antuna Mihanovića iz Slavonskog Broda.

- U ovu aktivnost sam se uključio zbog nastavnika, činio mi se dobar i opušten. Pokazao nam je mBotove i Arduino sklopove i to je bilo dovoljno da se zainteresiram. Natjecanje mi je odlično, suci su malo strogi i imaju stroga pravila. Danas vozimo stazu i cilj je proći što prije, u što kraćem vremenu, a ovi roboti mogu i zaobilaziti stvari i izbjegavati ih - priča nam Ivan Biondić.

Kako saznajemo od domaćina 1. kola Croatian makers lige u Trenkovu učitelja informatike Petra Jurkovića, želja je da se iduća kola lige održe uskoro kako bi učenici osmih razreda sudjelovali u cijelom natjecanju.

Od 9 škola koje su sudjelovale u Croatian makers ligi tri su s područja Poižeštine, osim trenkovačke škole sudjeluju i đaci iz OŠ Dobriše Cesarića i OŠ Antuna Kanižlića.

Pogledajte fotogaleriju natjecana 1. kola Croatian Makers lige u Trenkovu.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI