Finski obrazovni sustav nema ocjenjivanja. Naglasak je na učenju u stvarnom radnom okruženju

Tehnička škola-Mobilnost
(FOTO: Tehnička škola Požega)

23.04.2016. | L.G./Tehnička škola
Pregleda: 3886

Tehnička škola Požega, u suradnji s tehničkim školama iz Siska, Županje i Slavonskog Broda provela je još jedan projekt mobilnosti, ovaj put nastavnog i nenastavnog osoblja.

Projektom Step4VET ostvarena je mobilnost 12 sudionika u Espoo (Finska) od 3. do 10. travnja.

Partnerska ustanova u ovome projektu je bila finska Omnia, ustanova koja je 2013. primila državnu nagradu za kvalitetu u obrazovanju uz priznanje za najinovativnije okruženje za učenje.


Cilj projekta Step4VET je modernizacija postojećih kurikuluma partnerskih ustanova kroz inovativne pristupe Finskog obrazovnog modela u strukovnim obrazovnim programima te jačanje međusobnih veza četiriju škola sudionika projekta na regionalnoj razini.




Sudionici mobilnosti imali su priliku prisustvovati predavanjima, radionicama i nastavi i na taj način saznati u čemu je tajna iznimnog uspjeha finskog obrazovnog sustava. Imali su priliku saznati zašto je Omnia predvodnik u državnim i međunarodnim projektima za razvoj obrazovanja koji se temelje na sistematičnim i održivim rješenjima osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju te strukovnom obrazovanju i učenju kroz rad. S finskim su kolegama razmijenili iskustva te razgovarati s učenicima o njihovim iskustvima u dosadašnjem obrazovanju.
Ključne vrijednosti na kojem počiva cijelo društvo Finske, a time i obrazovni sustav, su povjerenje i odgovornost. Ove vrijednosti vidljive su u svim dijelovima profesionalnog i društvenog života, a na tim temeljima je finsko obrazovanje prepoznato u svijetu kao model uspješnog obrazovanja za 21.stoljeće.



Pod vođenjem škole u 21. stoljeću finski obrazovni sustav podrazumijeva izradu individualnog plana rada za svakog učenika te samoprocjenu. Obrazovni sustav nema ocjenjivanja, a naglasak je stavljen na učenje u stvarnom radnom okruženju. Uspjeh učenika koji završava svoje strukovno obrazovanje procjenjuje se demonstracijom vještina na radnom mjestu u kojem sudjeluju učenik, mentor i instruktor.
Projekt financira Europska unija, a sredstva je odobrila Agencija za mobilnost i programe EU u sklopu Erasmus+ programa KA1 za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI