Budite oprezni i ne nasjedajte: ¨Operiraju¨ prevaranti koji se lažno predstavljaju, zovu ili ulaze u kuće i kradu

Ilustracija
(FOTO: Vjeran Blašković)

20.04.2016. | Vjeran Blašković
Pregleda: 6684

Policija i u našoj županiji bilježi sve više prevara u kojima se osobe lažno predstavljaju starijim osobama te ulaze u kuću u kojima domaćini postaju žrtve raznih prijevara i krađa. Radi se, kako piše policijska glasnogovornica Ivana Radić, o specifičnim oblicima prijevara, pri čemu su žrtve starije i neoprezne osobe.

"Policija je zabilježila slučajeve da su se nepoznate osobe lažno predstavile kao djelatnice policije, odnosno komunalnog poduzeća kako bi provjerile novac u stranoj valuti. Nakon što su napustile kuću, vlasnik je utvrdio da mu nedostaje kutija u kojoj je čuvao više desetaka tisuća eura.

Isto tako u jednom slučaju ženska osoba iskoristila je nepažnju starije ženske osobe te joj, pod izgovorom da je dobila nagradnu besplatnu masažu, ušla u stan i potom otuđila novac i karticu tekućeg računa s pripadajućim pinom.


U jednom slučaju nepoznata muška osoba predstavila se kao djelatnik mirovinskog osiguranja i od starije ženske sobe, pod izlikom da je to dogovorio s njezinim sinom koji je trenutno odsutan, preuzeo ušteđevinu tvrdeći da se radi o krivotvorenom novcu koji će "samo odnijeti na provjeru". Naravno i ova osoba je prevarena kao i u slučaju kada je stariju žensku osobu telefonom kontaktirala "djelatnica banke" te ju obavijestila da joj je istekla kartica tekućeg računa i da ju Policijska uprava požeško-slavonska mora s pinom i svojim podacima staviti u kuvertu po koju će doći poštar ili netko iz banke.


Naime, počinitelji dolaze u obiteljske domove nudeći razne predmete i usluge na prodaju, predstavljajući se kao medicinski djelatnici, trgovci, djelatnici javnih službi, ovlašteni akviziteri i sl. te pritom iskoriste nepažnju starije osobe i okradu je.

Zabilježeni su slučajevi da su se osobe lažno predstavljale kao zaposlenici banaka, policijski službenici i sl. te tražili provjeru novčanica koje osobe posjeduju. Napominjemo da niti policijski službenici, niti zaposlenici banaka na ovaj način ne provjeravaju novčanice.

Pri puštanju nepoznatih osoba u kuće, građani trebaju biti sumnjičavi i moraju provjeriti tko im je ispred vrata tako da zatraže da im osoba pokaže službenu ispravu. Isto tako bitno je ne nasjedati na razne trikove kao na primjer iznenadne nesvjestice i sl., jer se tako lako može postati žrtvom kaznenog djela. U slučaju upornosti da netko uđe u stan treba odmah pozvati policiju na telefon 192, a  isto tako bitno je zapamtiti izgled nepoznate sumnjive osobe koju se zatekne u dvorištu ili na stubištu i zapisati registarsku oznaku vozila kojim se ta osoba koristi te o tome što žurnije obavijestiti policiju", napisala je u priopćenju glasnogovornica PU požeško-slavonske Ivana Radić.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI