Oslobađanje zapadne Slavonije: Tada smo vratili duh, ponos i čast hrvatskom narodu

Alojz Tomašević
(FOTO: Tomislav Milanović)

14.04.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 5750

U sklopu proslave Dana županije jučer je u Županijskoj vijećnici organiziran okrugli stol "Vojna operacija oslobađanja Zapadne Slavonije 1991. godine. Cilj okruglog stola je vraćanje sjećanja na vojne aktivnosti u zapadnoj Slavoniji kako one ne bi bile zaboravljene.

- Ovo je hvalevrijedan događaj i mislim da je dobro napraviti jednu raščlambu samih početaka 1990. i 1991. godine pogotovo po pitanju stvaranja oružanih snaga i sposobnosti snaga koje su bile spremne suprotstaviti se organiziranoj vojsci. Operacija koje su vođene 91. godine trebaju se postaviti na hijerarjhiskoj ljestvici vrednovanja. Da nije bilo operacije oslobađanja vojarne u Požegi ne bi ni bilo narastanja snaga, pregovora o primirju niti priznanja koje se dogodilo 1992. godine – rekao je general pukovnik Slavko Barić.




Na okruglom stolu sudjelovao je ministar branitelja Tomo Medved, saborski zastupnik Franjo Lucić, pomoćnik ministra regionalnog razvoja Davor Huška, dugogodišnji načelnik glavnog stožera  i zapovjednik Tigrova Josip Lucić, general pukovnik Josip Čuletić, general pukovnik Slavko Barić, glavni tajnik Generalskog zbora Marinko Krešić, general Zvonko Peternel, stožerni brigadir Kornelije Brkić, brigadir Željko Samardžija, brigadir Zdravko Andabak, brigadir Zdenko Farkaš, brigadir Ivan Bobetko, doktor znanosti Natko Martinić Jerčić, brigadir Željko Kalić, brigadir Krešimir Pavelić i  mnogi drugi.






- Na našim prostorima dogodio se veliki povijesni događaj. Inicijativa je da se ne zaboravi veličanstvena operacija 1991. godine na ovim prostorima. Oslobađanje zapadne Slavonije gotovo je nestalo iz povijesnih dokumenata i sjećanja. Razgovarao sam s predsjednicom da se uspostavi medalja "Zapadna Slavonija 1991." i ona je to naravno prihvatila. Sve to je u svrhu da povijest ne zaboravi dragovoljce. Mi smo nakon pada Vukovara pokrenuli oslobađanje zapadne Slavonije i vratili duh, ponos i čast hrvatskom narodu.






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI