¨Riješit ćemo problem požeške ljekarne i odmaralište na Zvečevu. Tražimo rješenje i za akumulaciju Kamenska¨

Alojz Tomašević
(FOTO: Tomislav Milanović)

11.04.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 4156

"Apsolutno smo protiv ukidanja županija, gradova i općina. Neke općine će se možda spajati, a svoj stav će reći stanovnici tih općina. Županije moraju biti decentralizirane i ojačane. Ili ćemo dobiti pravo upravljanja, a samim time i veću odgovornost prema građanima ili ovakav model nije prihvatljiv", rekao je župan Alojz Tomašević na današnjoj konferenciji za novinare povodom Dana županije.

Kaže kako se zbog fiskalnih problema i punjenja proračuna donose odluke gdje se na županije prenose obaveze, ali ne i financije. Tako je, tvrdi prošla Vlada napravila devastaciju na proračunu gdje je samo Županija izgubila preko tri milijuna kuna samo, a cijela županija s gradovima i općinama 20-tak milijuna kuna.

- Agencija za legalizaciju objekata u sastavu Ministarstva gospodarstva nije dala nikakav učinak u gradu Zagrebu stoga sam predložio ministru graditeljstva da ona bude ugašena, a sredstva raspoređena prema županijama da možemo inicirati i pokretati obaveze prema građanima - kaže.


U tijeku prošlog tjedna obavio je niz razgovora, posjeta ministrima, a neki od njih kao ministar graditeljstva bili su u posjeti u Županiji. Želja im je, kaže, ubrzati postupke kako građevinskih dozvola tako i legalizacija. Za svoje izvrsne prijedloge pohvalio se kako je dobio i pismo zahvale.


- Imali smo sastanak s Ministarstvom zaštite okoliša oko Centra za gospodarenje otpada Šagulje i sljedeći tjedan imat ćemo sastanak gdje ćemo definirati ostaje on kao jedan od 13 centara u RH ili ćemo uvesti novi model. Predložili smo da Županije imaju centar za gospodarenje otpadom što su naše Vinogradine. Moramo imati kontinuitet donošenja odluka i prostora u kojem se nalazimo - rekao je župan.

Zadnji njegov posjet bio je kod ministra zdravlja. Odlukom Vlade RH županijske bolnice vraćaju se pod okrilje županija, ali tvrdi da one nisu sanirane kako se pričalo.
- Saborski zastupnik Zdravko Ronko tvrdio je kako će sve biti sanirano i stanje u zdravstvu stabilizirano i kako sve ide dobrim smjerom, a pokazalo se da to nije tako. Razgovarali smo s ministrom o dugovima koji su veći nego što su bili kad je bolnica otišla pod sanaciju i iznose preko 30 milijuna kuna. Županija to ne može primiti na sebe i postavlja se pitanje hoće li bolnica moći iz svojih dnevnih i godišnjih aktivnosti pokriti dugove. Morat ćemo pronaći model i po tom pitanju – ističe Tomašević.

Na sastanku je, navodi, bilo riječi i o Požeškoj ljekarni koja je već dugi niz godina u stečaju i za koju su do sada uplaćene milijunske svote novca, nije još ništa riješeno, ali postoje naznake za rješavanje ovog problema.

U srijedu u sklopu Dana županije bit će održan okrugli stol na temu oslobađanje zapadne Slavonije, a s predsjednicom je dogovorio i uvođenje novog odlikovanja za branitelje, medalju "Zapadna Slavonija".
- Predsjednici Kolindi Grabar Kitarović dao sam prijedlog i ostavio dokument i akt. To državu ne košta gotovo ništa i ona je to prihvatila s oduševljenjem. Medalja će biti uspostavljena i neće biti nikakvih beneficija. To će biti komad metala koji će dragovoljcima biti jedno veliko hvala za žrtvu - rekao je Tomašević.

Imao je i sastanak u DUUDI-u (Državni ured za upravljanje državnom imovinom) gdje je bilo govora o dugogodišnjim pokušajima stavljanja u funkciju odmarališta Zvečevo.
- Četiri puta sam bio kod prethodnika Pejnovića, koji mi je uvijek slagao da će to biti riješeno. Razgovarali smo s novim ravnateljom i sve što je traženo uskoro će biti realizirano. Tvrtka Končar tu imovinu želi dati na upravljanje RH. DUDI će obeštetiti tvrtku, a mi ćemo dobiti jedan predivan prostor za dokumente, pripremu projekata i traženje novih investitora – optimističan je Tomašević.

Kaže kako su Hrvatske vode, ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade potvrdili da je navodnjavanje ključ i temelj razvoja poljoprivrede te će uskoro i Akumulacija Kamenska biti tema razgovora kao prostoru gdje će se održavati nove gospodarske aktivnosti.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI