Okrugli stol Obrtničke škole i poduzetnika: Vratimo interes za graditeljska zanimanja (VIDEO)

Okrugli stol
(FOTO: Obrtnička škola)

21.03.2016. | Obrtnička škola
Pregleda: 3287

Koja bi znanja trebalo znati po završetku strukovne škole te koji su radnici trenutno najtraženiji na našem tržištu - da bi dobili odgovore na ova i još neka pitanja, Obrtnička škola Požega organizirala je drugi Okrugli stol s poduzetnicima i obrtnicima u sklopu projekta "Energetska efikasnost u graditeljskim zanimanjima - vještine i kompetencije za budućnost i radna mjesta".



Dvadesetak obrtnika i poduzetnika s područja Požeštine odazvalo se okruglom stolu pod vodstvom strukovnog profesora Ivana Kovačevića, a u nazočnosti Ive Šnajder, ravnateljice Obrtničke škole. Uglavnom se raspravljalo o potrebnim znanjima i vještinama za zanimanja zidar, tesar i arhitektonski tehničar.


- Zanimalo nas je što građevinski poduzetnici po pitanju energetske učinkovitosti očekuju od Obrtničke škole, što bi škola trebala dati budućim građevinarima - rekla nam je ravnateljica Šnajder.




Poduzetnici su se aktivno uključili i iznijeli neke od glavnih problema s kojima se susreću pri radu s učenicima na praksi, ali i s novozaposlenim radnicima nakon završene škole. Jedan od glavnih problema istaknutih na ovom sastanku je svakako nedostatak stručne radne snage. Na požeškom Zavodu za zapošljavanje nema dovoljno majstora. Iako iz Obrtničke škole svake godine izlaze stručno obrazovani, mnogi od njih nastave školovanje ili se prekvalificiraju dok jedan dio odlazi u inozemstvo zbog bolje perspektive. Ravnateljica Šnajder istaknula je kako je posljednjih godina interes učenika sve manji za zanimanja kao što su zidar, tesar, fasader i keramičar, a mnogi koji upišu čak se i ne vide u toj struci po završetku škole. Prošle godine nije upisan nijedan tesar.

- Ove godine smo ih zbog deficitarnosti na tržištu radne snage uvrstili u plan upisa i nadamo se da će ona djeca kojima je cilj da se se zaposle nakon trogodišnje strukovne škole upisati to zanimanje koje trenutno ima najbolju perspektivu što se tiče zapošljavanja - ističe ravnateljica.



- Nešto se po tom pitanju mora drastično promijeniti u ovoj zemlji. Prije par godina u cijeloj Hrvatskoj je upisano svega 18 zidara, a od toga ih je 11 bilo u Požegi. Ove godine smo morali ukinuti razred tesara jer interesa nije bilo. Ista ta zanimanja su tražena na tržištu rada u cijeloj Hrvatskoj, pa čak i u Njemačkoj. Dugoročno gledano, mislim da je neodrživo da se radna snaga u Hrvatsku mora uvoziti iz BiH i drugih zemalja - komentirao je ovaj problem profesor Kovačević.

Na okruglom stolu je iznesen i problem informatizacije. Profesor Kovačević je objasnio kako nijedan učenik neće završiti školu bez osnovnih znanja u programima za tehničko crtanje i projektiranje, ali za dublje poznavanje je problem u ograničenoj satnici.



- Obrtnici bi voljeli da dobiju gotovog radnika, ali to ne ovisi samo o nama. Mi im damo koliko možemo u skladu s programom i brojem sati, ali nešto moraju naučiti i sami kod kuće te s majstorima na praksi - dodaje prof. Kovačević.

Na kraju su svi bili zadovoljni odličnim odazivom gostiju i korisnim razgovorom. - Nama je to potvrda da je ovaj projekt dobar, da smo pogodili jer svi znamo da je energetska učinkovitost danas pokretač graditeljstva kao gospodarske grane - zaključila je ravnateljica Iva Šnajder.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI