¨U obiteljskoj medijaciji supružnici sami trebaju ponuditi rješenja. Tada su obje strane zadovoljne¨

Martina Vlašić, ravnateljica požeškog Centra za socijalnu skrb
(FOTO: Lidija Galić)

07.03.2016. | Lidija Galić
Pregleda: 6989

Centar za socijalnu skrb Požega, u skladu s novim Obiteljskim zakonom, odnedavno provodi postupke obiteljske medijacije. Svrha mu je postizanje plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi i drugih sporazuma u vezi s djetetom.

- Stranke mogu sporazumno riješiti spor iz obiteljskih odnosa. Preporučuje se u situacijama razvoda braka, ali i u svi spornim pitanjima u svakodnevnom životu obitelji poput odnosa u užoj i široj obitelji, pitanja starijih osoba i odrasle djece, pitanja vezanih za smrt člana obitelji, neplodnost i posvojenje, odluke o brizi o članovima obitelji koji ne mogu samostalno živjeti, suživotu više generacija, raspodjeli obiteljske imovine i slično - pojašnjava Martina Vlašić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega.

Obiteljsku medijaciju provode stručni, posebno educirani , radnici Centra.


- Zainteresiranih ima, no  naša je sredina vrlo zatvorena. Ljudi jednostavno trebaju više raditi na sebi i sami sudjelovati u rješavanju određenog problema. Teško se odlučuju na ovakve stvari i potrebno je njihovo aktivno sudjelovanje. Trebaju ponuditi rješenja, a mi im pomažemo u realizaciji toga. U takvim su slučajevima obje strane zadovoljne - dodala je Vlašić.


Centar za socijalnu skrb Požega, ističe dalje ravnateljica, provodi i izvansudsku nagodbu za maloljetnike i mlađe punoljetnike u slučajevima kada državno odvjetništvo donese odluku o nepokretanju  kaznenog postupka te se pruži mogućnost da se mlade osobe uključe u postupak posredovanja i poprave počinjenu štetu.

- Postoje kriteriji kada se takva odluka može donijeti, što je u nadležnosti državnog odvjetništva, a postupak izvansudske nagodbe se održava u Centru za socijalnu skrb Požega. Licencirani posrednik obavlja odvojeni razgovor s osumnjičenikom i oštećenikom, te zajednički razgovor u kome se daje mogućnost da se šteta popravi i uspostavi socijalni mir - pojasnila je.

Centar za socijalnu skrb surađuje s požeškom podružnicom Obiteljskog centra u sklopu kojeg je oformljen tim kojeg čine socijalni radnik, psiholog i odgajatelj.
U planu su programi škole za roditelje i program podrške ranog razvoja i privrženosti kod djece do jedne godine života. Svakog tjedna se organiziraju tematske radionice za djecu, a informacije o svim aktivnostima se mogu dobiti na brojeve 034/276-133 i 034/276-162.   

- Potaknuti rezultatima prošlogodišnje inicijative skretanja pozornosti na izbor zanimanja dadilje, želimo dodatno informirati osobe koje su već pokazale interes za bavljenjem ovom djelatnošću, a s ciljem da se u gradu Požegi oformi prva skupina zainteresiranih za obavezno formalno osposobljavanje za dadilju. Upisi za osposobljavanje dadilja su u tijeku, u Učilištu Maestro, Požega. Za sve dodatne informacije potrebno je nazvati na brojeve telefona 034/276-162 i 034/276-165 - poručuje Martina Vlašić.

    
 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI