Zimska škola arheologije: ¨Skakala sam od sreće kad sam čula da ću sudjelovati u ovoj školi¨

Lana Skukan
(FOTO: Tomislav Milanović)

26.02.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 7489

"Kad me nastavnica pitala želim li pohađati Zimsku školu arheologije skakala sam od sreće i pristala. Inače jako volim arheologiju i to mi je najzanimljiviji dio povijesti. U njoj me privlači ta vrsta istraživanja u kojoj otkrivamo što se događalo prije nas i imamo dokaze za to. Došla sam ovdje kako bih naučila nešto novo", rekla je učenica osmog razreda OŠ Dobriše Cesarića, Petra Skukan na današnjem otvorenju 3. Zimske škole arheologije u Katoličkoj gimnaziji.



Tema ovogodišnje Zimske škole arheologije u organizaciji Povijesnog društva Požega i Katoličke gimnazije je brončano i željezno doba. Trajat će danas i sutra, a pohađat će ga 35 učenika.


- Temeljni cilj škole je upoznavanje učenika s arheologijom, motiviranje učenika za studij arheologije i njegovanje odgovornog ponašanja prema kulturnoj baštini u ovom dijelu Hrvatske. Interes učenika za arheologiju je veći nego za samu povijest jer se radi o starijim razdobljima koja su učenicima zanimljiva – rekao je predsjednik Povijesnog društva Požega, Vinko Tadić.




- Danas će nam predavanja držati većinom požeški arheolozi. Uvodno predavanje održat će Dubravka Sokač Štimac, jednu od radionica Goran Đurđević, zatim Žarko Španiček, a nakon toga učenike ćemo odvesti u muzej da pogledaju postav što se tiče arheološke zbirke, dok nam sutra dolaze gostujući predavači. Teme Zimske škole arheologije biramo kronološki tako da je na red došlo Brončano i Željezno doba - rekla je Kristina Rupert, učiteljica povijesti u OŠ Vilima Korajca u Kaptolu i koordinatorica ovogodišnje Zimske škole arheologije.



Sutra će predavanje na temu "Crtanje i fotografiranje u arheologiji" održati profesorica iz Arheološkog muzeja u Zagrebu Jacqueline Balen, predavanje će održati i profesori s Instituta za arheologiju Daria i Marko Dizdar i poznati hrvatski arheolog, porijeklom Požežanin, Hrvoje Potrebica.

- Za pohađanje Zimske škole arheologije motiviralo me to što imamo poznato arheološko nalazište u Kaptolu. Prošle godine smo ga posjetili s nastavnicom i gledali smo iskapanja. Ne mogu reći da bih se htjela baviti arheologijom, ali mislim da ću naučiti nešto korisno o Brončanom i Željeznom dobu – rekla nam je Ines Kopunić, učenica sedmog razreda OŠ Vilima Korajca iz Kaptola.






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI