¨Eholokacija¨: Novina u Hrvatskoj koja slijepim osobama olakšava svakodnevni život

davor Janjušević
(FOTO: Tomislav Milanović)

04.02.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 2490

"U Hrvatskoj imamo inovativnu stvar, a to je kretanje za slijepe pomoću eholokacije. Imali smo dva stručnjaka iz Californije koji su pokretači takve tehnike koja slijepim osobama omogućuje veću samostalnost i da se kreću lakše u nepoznatim prostorima. Obučili smo dva instruktora u Varaždinu i dva u Požegi koji će prenositi znanje i u svojim županijama i u cijeloj Hrvatskoj – rekao je predsjednik Udruge slijepih Varaždinske županije i voditelj projekta "Snagom do znanja da razlika bude manja", Davor Janjušević na današnjoj tribini u Grginom dolu.

Projekt "Snagom do znanja da razlika bude manja" traje 14 mjeseci. Nositelj je Udruga slijepih Varaždinske županije u partnerstvu s Udrugom slijepih Požeško-slavonske županije, Srednjom školom Pakrac i Medicinskom školom u Varaždinu. Od oko 800 ljudi od kojih sudjeluje u projektu 50 je volontera iz pakračke i varaždinske srednje škole koji svaki tjedan pružaju socijalne usluge slijepim i slabovidnim osobama.




- U sklopu projekta snimili smo i dva filma koji su vezani uz aktivnosti Udruge slijepih Varaždinske i Požeško-slavonske županije. Započinju s prezentacijom pomagala koje koriste slijepe i slabovidne osobe, a zabilježene su aktivnosti kao što su sportsko natjecanje u pikadu, natjecanje i treniranje kuglanja na Gradskoj kuglani u Požegi. Isto tako obuhvaća  edukaciju članova iz naše i varaždinske udruge što se tiče eholokacije. Ona je nadogradnja na kretanje s bijelim štapom koja  slijepim osobama omogućuje da bolje vide nadolazeće predmete putem jeke – rekao je  predsjednik Udruge slijepih Požeško-slavonske županije, Zdravko Čop.








Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI