Voditeljica dječjeg zbora u Zadru: Djecu moramo potaknuti na samostalna istraživanja

Ivana Begović s "Libretićima"
(FOTO: Iz privatne kolekcije I.Begović)

01.02.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 6384

"Čaroliju kazališnih dasaka otkrila mi je Slavica Jelić u Gradskom kazalištu Požega, gdje sam imala nevjerojatnu kreativnu slobodu da se na sceni izrazim na više načina - kroz glumu, pripovijedanje, pjevanje, skladanje, kreativno pisanje, sviranje gitare", rekla nam je Ivana Begović, rođena Splićanka koja se doselila u Požegu pred polazak u prvi razred osnovne škole.

U Požegi je živjela do 19 godine, a sada živi i radi u Zadru i vodi Dječji zbor "Libretići". Oni su u samo nekoliko mjeseci aktivnog rada uspjeli održati tri samostalna, puno ostalih koncerata, predstavljanja, gostovanja, a kao krunu svog tog marljivog rada, predanosti i ustrajnosti snimili su i svoju autorsku pjesmu "Prva ljubav to je."




- Imamo u planu što prije snimiti dvije nove pjesme, a naš se spot za pjesmu "Prva ljubav to je" već sada prikazuje kao prijedlog za Dječju top listu na Dječjoj televiziji, Rtl kockici, CMC - ju, Tv Jabuci, Klasik tv - u i drugima. Uskoro ćete moći i glasati za nas na toj istoj Top ljestvici na kojoj planiramo ostati što je dulje moguće, no već sada možete pogledati spot u cijelosti na YouTubeu.




Glazbenu školu je upisala kao stvarno malena djevojčica koja je svoj instrument jedva mogla držati u rukama. U Dalmaciju je dospjela želeći nastaviti glazbenu naobrazbu i vokalno "brušenje", kod profesorice Nelli Manuilenko, operne prvakinje splitskoga HNK -a, kao i upisati studij književnosti, što se i dogodilo na Sveučilištu u Zadru. Ivana iza sebe ima i bogato glumačko iskustvo.



- Moja prva velika dramska rola je predstava "Adam i Eva" Miroslava Krleže koju je režirao Vinko Radovčić uz mentorstvo Jasne Ančić. Uz nju bih izdvojila i jako zanimljivu ulogu časne sestre Felicity u komadu "Iznenada prošlog ljeta" T. Williamsa, ulogu dramaturginje komada moga pradjeda Milana Begovića u predstavi "Bez trećega", a na kojem sam tekstu radila tijekom trudnoće te prije svake izvedbe za učenike škola i studente održavala govor o Milanovom liku i djelu pred prepunim gledalištem – priča nam Ivana.



Njeni najveći i najizazovniji projekti u glumačkom smislu bili su dramski komad "Meso" suvremene dramske spisateljice Lane Šarić te tekuća uloga koju sprema iz komada pod nazivom "Mrtva svadba", Asje Srnec Todorović koji se nalazi u antologiji hrvatske suvremene drame.



Ipak od cijelog svog bogatog umjetničkog iskustva Ivana se vratila na temu dječjeg zbora Libretići koji su njeno trenutno najdraže poglavlje. Sve programe je u potpunosti osmislila sama, a provodi ih sa svojim suprugom Dinkom Habušem, glazbenikom trubačem, dugogodišnjim dječjim animatorom te bivšim članom benda Postolar tripper.

- S djecom se ne radi isključivo frontalno. Oni kod nas nisu pozvani da samo pjevaju, sviraju, plešu i pamte, već da dođu s tisuću pitanja potaknuti s naše strane na samostalna istraživanja. Mi obožavamo ta njihova "zašto", a najveća nam je nagrada njihovo samostalno kreativno stvaranje, unutar kojega su sjedinjeni znanje i njihova osobnost u vidu slobode izražavanja na samo njima svojstven način – rekla nam je za kraj Ivana.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI