31.01.2016.
Lidija Galić
Pregleda: 9444
dr. sc. Lidija Svečnjak, Agronomski fakultet Zagreb
(FOTO: 034portal)
Jedan od gorućih problema u hrvatskom pčelarstvu je patvorenje pčelinjeg voska. O toj i drugim temama iz područja pčelarstva bilo je riječi na predavanju održanom u Požegi.
Naime, kako je rečeno, na tržištu danas postoji čitav niz patvorina, prvenstveno parafinom, ali i nekim drugim supstancama. Postoje analitičke metode da bi se to patvorenje otkrilo.
- Šteta se očituje na nekoliko razina a jedna od njih je destrukcija saća. Neke manje posljedice su utjecaj na kemijsku komunikaciju u pčelinjoj zajednici. Važne komponente te komunikacije su masne kiseline koje parafin ne sadrži i narušava harmoniju zajednice. Prema istraživanjima je utvrđeno da to utječe i na kvalitetu meda - rekla je dr. Lidija Svečnjak s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, katedre za Pčelarstvo.
Tomislav Prpić, predsjednik pčelarske udruge Zlatna dolina iz Požege istaknuo je da su pčelari dobro upoznati s problemima koji tište njihovu proizvodnju, no budući da je u društvu dosta mladih pčelara, ovakva predavanja uvijek dobro dođu.