Profesori i studenti proslavili Vincelovo: ¨Proizveli smo lijepa, puna vina, posebno crna¨

Josip Mesić, pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Požegi
(FOTO: Lidija Galić)

23.01.2016. | Lidija Galić
Pregleda: 6267

"Prošla vinogradarska godina bila je vrlo uspješna za požeško Veleučilište što potvrđuju i vina spremna za tržište", istaknuo je prof. Josip Mesić, pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Požegi na proslavi Vincelova u vinogradima Veleučilišta u Podgorju.







- Proizveli smo lijepa, puna vina, zaokružena, bogatog tijela, posebno crna. Na tržištu smo prisutni uglavnom s crnim vinima, a od ove godine značajnije i s bijelima. Iz 2014. godine od pet sorata dvije su dale vrhunska vina u godini koja nije bila baš najpovoljnija za crna vina- dodao je.
Najtraženija vina su, kaže, crna vina, predikati, a od ove su godine u prodaju krenula i bijela vina u buteljama. Godišnje proizvedu 20 do 30 tisuća litara vina. Lani je to bilo oko 25 tisuća litara.







Odražan je tradicionalni blagoslov vinograda te orezivanje prvih trsova čime je i službeno počela nova vinogradarska godina na oko pet i pol hektara vinograda.
- Drago mi je što su i ovaj puta uključeni studenti poljoprivrednog i društvenog odjela koji ovdje u vinogradu obavljaju praktičnu nastavu. Očekujemo da će nam ova godina biti barem toliko dobra kao što je bila prošla - rekao je dekan Dinko Zima te dodao kako se nada da će u ovoj godini konačno doći do proširenja postojećih parcela za dodatna dva hektara.






- Nadam se da smo nakon nešto više od godinu i pol dana borbe s papirologijom uspjeli doći do tri državne parcele. U naredna dva do tri mjeseca na njoj bismo mogli započeti novu voćarsku priču, odnosno planiramo podići novi nasad voćnjaka na površini od oko dva hektara vinograda - dodao je.































Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI