¨Dođe mi da od svega odustanem, kao što je većina odustala, i da po malo prodajem na tržnici¨

Zvonko Jagodić
(FOTO: Anđelko Banović)

14.01.2016. | Vesna Milković
Pregleda: 13045

"Naša obitelj na tržnici u Požegi ima 45 godina zakupljenu klupu gdje prodaje povrće, ali ozbiljno razmišljam da od svega odustanem", kaže Zvonko Jagodić iz Frkljevaca, jedan od najvećih povrtlara u Požeštini čiji je OPG za Dan grada Pleternice dobio godišnju nagradu. O raznim problemima, dodao je, mogao bi pričati unedogled, a posljednje dvije godine posebno su im naštetile poplava i suša.

- Prije dvije godine komisija za procjenu šteta od poplava je procijenila kako smo na usjevima imali štetu 900 tisuća kuna, a nisam dobio ništa za odštetu. Ljudi čija je zemlja bila s jedne strane Londže su dobili, a mi s ove druge nismo. Navodno, nama nije ništa poplavljeno. Sve sam snimio i snimke odnio u Ministarstvo, ali nije pomoglo. Prošle godine je bila suša. Soju na 18 hektara nisam ni vršio koliko je bila loša – prepričavao je Zvonko.




Na OPG Jagodić uz Zvonka radi i supruga Štefica te sinovi Darijo, Sebastijan i Petar. Zajedno obrađuju 160 hektara zemlje od Londže u Pleternici pa sve uz Orljavu do Ratkovice i to uglavnom u zakupu. Prošle godine na 45 hektara su imali zasijanu pšenicu, na 10 hektara ječam, na 20 hektara sjemensku pšenicu, na 35 hektara uljanu repicu, na 10 hektara povrće, a na ostatku kukuruz i suncokret.




- Sijemo od svega po malo nešto jer moramo zbog plodoreda, a nešto jer se nikada ne zna kakva će godina biti i koja će kultura uspjeti. Ako se odlučimo samo za jednu ili dvije pa one propadnu, propadamo i mi. Trenutačno nas spašavaju ratarske kulture koje predajemo Agronomu jer oni redovito plaćaju. S povrćem nikada nije bilo teže. Niti ga kome imate prodati niti vam plate. Evo, recimo, za kupus sam se dogovorio s Varaždincima i pitam mogu li na novac računati do Božića, a oni mi odgovaraju kako nisu sigurni da će mi moći platiti do Uskrsa – u nevjerici je pričao Zvonko.

Proteklih godina Jagodićevi su povrće predavali jednoj domaćoj tvrtki koja je otišla u stečaj. Trenutačno, kažu, u Požeško-slavonskoj županiji nema nikoga tko bi otkupio njihove proizvode.



- Od trgovačkih lanaca nema koristi, ne plaćaju. Zapravo, nitko danas nema novaca i svi žele kompenzirati. Nude mi gorivo, gume, a meni treba novac da mogu posijati, platiti branje. Treba i novih strojeva za ovako velike površine. Jednostavno, nekad mi dođe da od svega odustanem kao i što je većina odustala i da po malo na pijacu prodajem. Sinovi žele nastaviti raditi. Pokušavamo sada tražiti negdje dalje otkupljivače za povrće i ako ih ne nađemo, nakon toliko godina ćemo odustati od povrća, nema nam druge – zaključio je Zvonko Jagodić.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI