Eko imanje obitelji Božić: U Lipiku postoji jedinstven hotel za kukce

Zdenka Božić
(FOTO: Anđelko Banović)

17.12.2015. | Vesna Milković
Pregleda: 14997

U ovogodišnjem izboru najboljih turističkih gospodarstava Hrvatske, posebno priznanje u kategoriji "turistička seljačka obiteljska gospodarstva" pripalo je OPG-u Božić iz Lipika.

- Nagrada je, naravno, veliko zadovoljstvo za nas, a dokaz je da smo na pravom putu – kazala nam je vlasnica OPG-a Zdenka Božić.

Nacionalno priznanje "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske", u šest različitih kategorija, dodjeljuju Udruga "Klub članova Selo" i tvrtka "HF Eko-Etno Grupa" uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma RH. Prijedloge su davale županijske i turističke zajednice, a ukupno ih je bilo 100 iz cijele Hrvatske.








- Mi smo dobili posebno priznanje za eko turizam, kako se navodi u obrazloženju, isključivo jer smo različiti. Kod nas je, naime, prisutna jedna edukativna komponenta u pristupu gostima po čemu smo jedinstveni u Hrvatskoj. Mi naše goste želimo, ovisno o ciljanoj skupini, podučiti različitim stvarima o ekološkoj poljoprivredi i ekologiji uopće. Tako primjerice mlađu djecu, osnovnoškolce, više zanima način kako se uzgaja hrana i praktični rad u našem eko povrtnjaku ili voćnjaku, srednju generaciju zanima tehnologija proizvodnje, dok stariju dobnu populaciju zanima utjecaj ekološki certificirane hrane na zdravlje. Inače, sam princip tog ruralnog turizma kod nas je jedinstven zato što je podijeljen na tri segmenta: prvi je tradicijska baština koji se vidi u malom etno muzeju, drugi segment je očuvanje prirode, odnosno starinskih vrsta stabala posađenih na imanju koja pružaju stanište pticama, a treći segment na kojemu je zasnovano gospodarstvo je promocija ekološke poljoprivrede i ekološki certificirane hrane. Upravo zato što smo inovativni, osvojili smo "Suncokret ruralnog turizma" – pojasnila je Zdenka Božić.






Temelje OPG-u Božić davno je "udario" otac Simo koji je godinama iz hobija, nedaleko Lipika uz rijeku Pakru, uređivao malu kućicu, uzgajao ovce i prikupljao starine. Zdenka je studirala upravno pravo i ponekada čak razmišljala o tome kako će ostati živjeti u Zagrebu, ali se ipak vratila u Lipik i nastavila s ocem, majkom Slavicom i bratom Antoniom raditi na imanju. Na njemu je sada poveće stado ovaca, više od 400 stabala različitog voća, vinograd i nasad oraha. Unazad četiri godine potpuno su se posvetili ekološkoj poljoprivredi i to u suradnji sa stručnjacima. Prošle jeseni na imanju je uređen jedinstveni hotel za kukce. Za sve što su do sada učinili već su dobili nekoliko županijskih i regionalnih priznanja.






- Planova imamo mnogo. Posvetit ćemo se razvoju turističke ugostiteljske i gastronomske ponude, moramo riješiti pitanje smještajnih kapaciteta, a u svemu tome nam je najveći problem struja koje nemamo. Papire za izletište i restoran imamo pripremljene, ali ga ne možemo registrirati bez struje tako da nam na proljeće predstoji izgradnja solarne elektrane. Krajnji cilj je: postati eko-centar za ruralni turizam i vjerujem da ćemo to realizirati najduže u sljedeće dvije godine – zaključila je Zdenka Božić.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI