80 posto radova sufinancirat će Fond za zaštitu okoliša: Svima će se višestruko isplatiti

Dejan Iličić
(FOTO: Mario Barać)

10.12.2015. | Vesna Milković
Pregleda: 5040

Čak 18 višestambenih zgrada u Lipiku spremno je za obnovu kako bi im se povećala energetska učinkovitost. Projekte za njih pripremila je Lipička razvojna agencija LIRA.

- Radili smo na tome intenzivno mjesec dana jer želimo da se grad uredi, a ujedno to će omogućiti u budućnosti stanarima znatne uštede u energiji. Obzirom da smo mi na području od posebne državne skrbi, 80 posto radova sufinancirat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – kazao je direktor LIRA-e Dejan Iličić.

Svaka od 18 zgrada ima uglavnom po dvadeset stanova, a obnova predviđa zamjenu vanjske stolarije, novi krov, izolaciju tavana i podruma kao i novu fasadu. Stanari će sami morati osigurati 20 posto potrebnog novca. Veliki broj zgrada koje će u obnovu nalaze se u Vukovarskoj aveniji.





Da bi se uopće krenulo s pripremom za uređenje zgrade s tim se moralo složiti najmanje 50 posto stanara i dati za to svoj potpis, što smo mi u našoj zgradi odmah riješili. Nakon toga je trebalo napraviti certifikat i to nam je Fond za zaštitu okoliša platio u cijelosti. Fond je platio i cjelokupnu dokumentaciju koju smo morali potom pripremiti da bi se uopće mogli javiti na natječaj. Mi ćemo morati platiti 20 posto radova, a dogovorili smo se kako ćemo novac osigurati tako što ćemo povećati pričuvu. Naime, svaki stan za pričuvu mjesečno plaća 84 kune, a sada će to biti znatno više. Na kraju će nam se to svima isplatiti – rekla je Sanda Ivanović iz stambene zgrade u Vukovarskoj aveniji. Prednost na natječaju, dodala je, imat će zgrade koje su starije i kojima je, prema dokumentaciji, obnova potrebnija. Nada se da će to biti upravo njihova.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI