Kredit od 35 mil. kn dobio potporu većine : Vraćat ćemo ga 15 godina. Godišnja rata 3,5 mil. kn

Dogradonačelnik Mario Pilon pojasnio je dinamiku otplate kredita
(FOTO: Lidija Galić)

03.12.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 9014

Gradski će nas oci zadužiti za 35 milijuna kuna. Riječ je  naime o dugoročnom kreditu s počekom od četiri godine namijenjenom za kapitalne projekte.

- Izgradnja i dodatna ulaganja u prometnice i mostove u iznosu od 1,8 milijuna kuna, uređenje Trga sv. Terezije 12,5 milijuna kuna, rekonstrukcija gradskih bazena 8,7 milijuna kuna te izgradnja dječjeg vrtića u vrijednosti od 12 milijuna kuna - nabrojio ih je na današnjoj sjednici gradskog vijeća Požege gradonačelnik Vedran Neferović. Nakon toga uslijedila je prezentacija postojećeg i budućeg stanja navedenih objekata.









I dok su HDZ-ovi vijećnici jednoglasno prihvatili prijedlog kreditnog zaduženja, klub vijećnika SDP-a smatra da nije vrijeme za kreditno zaduživanje.

- Moramo gledati koliki su nam realni prihodi i kolike su obveze. Pitanje je ako se zadužimo za 35 milijuna kuna što to znači kroz narednih 19 godina. Znači da ćemo iz svojih prihoda podmirivati fiksne troškove i otplatu kredita, a ništa neće biti za ulaganje u infrastrukturu - kaže SDP-ov vijećnik Ivan Čolak.



- Naravno da da nismo protiv njih, ali pitanje je je li se moglo graditi iz Fondova ili kroz javno-privatno partnerstvo - dodao je.

Tamara Puač pak smatra da ne trebaju svi navedeni projekti biti realizirani u jednoj ili dvije godine te da bi neke od njih trebalo ostaviti i naći druge izvore financiranja.



Dogradonačelnik Mario Pilon tvrdi da će sve biti kao što je bilo i dosadašnjih 12 godina od prvog kredita podignutog 2003. godine, potom još jednog 2006. godine.

- Upravo ste vi gospodine Čolak 2006.  predlagali kredit od 20 milijuna kuna i lijepo ga elaborirali i hvalili ta namjenska sredstva. Mi smo ovih godina imali za ova dva kredita opterećenje od 3,7 milijuna kuna godišnje. Kredit dignut 2003. godine završava ove godine u prosincu, a ovaj dignut 2006. završava u prosincu 2019. Zbog toga smo išli na poček od dvije godine i po projekcijama će opterećenje za sljedeću godinu biti 2,8 milijuna kuna i tako sljedeće četiri godine. Kad krene otplata glavnice to će biti oko 4,3 milijuna, a nakon pete godine iznos se umanjuje i u konačnici će biti 3,2 milijuna kuna godišnje što je prosječno 3,5 milijuna kuna godišnje - pojasnio je Pilon.

- Gospodine Čolak i uvažene vijećnice iz SDP-a, ne želim ni vas ni sebe dovoditi u situaciju da raspravljamo o prošlim vremenima i kreditima koji su se dizali, a nisu utrošeni za ono za što su podignuti - obratio se gradonačelnik Neferović ističući da je tada za Trg sv. Terezije predviđeno milijun kuna, a taj trg je, tvrdi, služilo samo za demonstraciju sile bivšem gradonačelniku i vatrogascima za vježbe na Dan grada.



- Tada je bivši čelnik rekao da bez kredita nema razvoja. Možda je vama malo neugodno, ali i vi ste bili na toj sjednici - zaključio je Neferović.

Kredit će biti podignut putem HBOR-a na 15 godina, u kunama uz valutnu klauzulu u eurima.

Nakon što je pojašnjeno da će se za projekte, bude li prilike, kandidirati na natječaje, vijećnica Marija Užar (SDP) je istaknula da je potrebno jasno i glasno reći da to ne znači da će ti projekti i proći.

Kreditno zaduženje Grada prihvaćeno je s 11 glasova ZA te šest protiv od koji je pet SDP-ovih te jedan vijećnice Puač.

Nakon toga imenovan je i Odbor za kontrolu provedbe trošenja sredstava iz kredita, a u njemu su Kazimir Balog (NL), Dražen Muljević (HSP AS), Kristina Turković (HDZ), Mirjana Novaković (HSU) i umjesto predložene Tamare Puač koja nije pristala na taj prijedlog jer je glasovala protiv zaduženja, izabran je nezavisni vijećnik Danijel Božić.



On je na sjednicu došao nakon izglasavanja kredita, no u Odbor je ipak pristao ući.

- Ako neće nitko drugi od ovih koji sjede desno, a lijevo su orijentirani, mogu onda ja - rekao je.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI