NASLOVNAPLETERNICAŽIVOTARHIV
Slavonsko kolinje: ¨Radimo sve kao što su radili naši stari¨

FOTO: Anđelko Banović

NE ODUSTAJU OD TRADICIJE

Slavonsko kolinje: ¨Radimo sve kao što su radili naši stari¨

25.11.2015. | Vesna Milković PREGLEDA: 13767

U dvorištu dvoje čengele, u dvije kotluše zagrijava se voda, majstor Stjepan oštri noževe, u kuhinji žamor žena, psići se polako prikradaju ne bi li se domogli koje odbačene kožice...jutrošnji je ovo prizor uz obiteljsku kuću Stjepana Vukašinovića u Tulniku. Dvojbi je li sad, kad smo u Europskoj uniji, održati kolinje ili ne, kupiti gotove svinjske polovice pa ih samo obraditi ili ne, za njega nema.

- Mi na kolinju radimo sve kao što su radili i naši stari, od tradicije ne odustajemo. Zaklali smo jutros dva bravca od 180 i 250 kila, pravit ćemo kobasice, krvavice, švargle koje posebno volimo, naravno i šunke, čvarke ćemo topiti. Sad smo u kući ostali žena i ja sami, kćeri su otišle u Njemačku, ali doći će u posjetu, imamo i petero unučadi i sve će se to preko godine pojesti, ne brinite – kazao je domaćin.






Da bi se sav planirani posao obavio na vrijeme, ekipa se, njih desetak, okupila kod Vukašinovićevih već oko 6,30. Popila se rakijica za zagrijavanje i kava za razbuđivanje, a onda su se poklali bravci i objesili na čengele. Kad su ogladnjeli valjalo nešto prigristi: na mesarskom stolu posluženi su kobasica od prošlogodišnjeg kolinja, sir, kiselina i naravno, domaći kruh. Dok se jelo, vatra se dobro razgorjela i voda ugrijala za nastavak posla.





- Vatra mora biti jaka dok se voda za šurenje dobro ne zagrije, a i poslije kad se mast topi. Inače, samo pomalo dodajem drva da održavam vatru – pojasnio je Mato Tubić zadužen za ovaj dio posla. Ono najvažnije, pripremanje kobasica i ostalih delicija, ovaj put je zadatak Stjepana Vukoje.

- U svake kobasice se stavlja paprika, slatka i ljuta, biber, luk, sol. A omjeri? Ja na kilogram mesa stavljam 1,8 posto soli i recimo 0,8 posto ljute paprike. Istina, ovisi koliko je ljuta. Biber i bijeli luk se također stavljaju ovisno o tome kakvu kobasicu gazda hoće, blažu ili malo žešću. Ono što svaki majstor mora paziti, ako želi imati dobre kobasice, je da ih dobro izmiješa, a kod nadijevanja da u crijevima ne ostane zraka – ispričao je Stjepan.





Da sve štima u ženskom dijelu posla zadužena je domaćinova supruga Nevenka. Pripremati posuđe i čistiti luk počela je, kaže, prije dva dana i to sama, a danas su joj u pomoć priskočile i dvije susjede.

- Mi još uvijek po starovinski peremo i vlastita crijeva koristimo za kobasice i krvavice, kupovna uzmemo samo ako nema dosta naših. To one sada rade u kući, a zajedno ćemo i hranu pripremiti. Ljudi su malo prigrizli, poslije ćemo ispeći jetrice, a za večeru, to se zna: juha, sarma, kuhano meso, svježe kobasice i krofne. Bit će nas petnaestak na večeri – kazala je Nevenka, a netko je dobacio: Skoro cijelo selo, falit će samo dvije babe koje ne izlaze iz kuće i dvoje djece!





Večera će, ako posao bude išao prema planu, početi između 17 i 18 sati, past će i pjesma, a razlaz će biti.... "Ovisi o tome koliko gazda ima vina u podrumu", dobacio je netko iz veselog društva.








Tagovi: kolinje, slavonsko kolinje, stjepan vukašinović

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Subotnja šetnja Požegom, 27.11.2021.

.

Požežanka poznata po sudjelovanju u showu ʺŽivot je na vagiʺ, diplomirala veterinu pa ovih dana krenula u svoju novu poslovnu avanturu izrade poslastica za pse

.

Biramo najbolji restoran u Požeštini, glasujte u našoj anketi i pomozite nam u odabiru najboljeg

.

U Hrvatsku 20. prosinca stiže cjepivo za djecu

.

Tijekom posljednja 24 sata u PSŽ 81 novooboljela osoba od koronavirusa

.

Toplo i fino: Recept za varivo s mesnim okruglicama

.

U Požegi otvorena 53. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

.

Održana sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija - Jozić: “Odobrena je nova karta potpora za Republiku Hrvatsku“

.

Dva muškarca s područja Brestovca osumnjičena za dva kaznena djela gospodarskog kriminaliteta

.

Danas umjereno do pretežno oblačno

.

Objavljene nove upute HZJZ-a za treću i booster dozu

.

NK ʺGraničarʺ Zagrađe uspješno završio još jednu polusezonu

.

Zadnji vlak za covid dodatak: Tko ne pošalje prijavu do 30. studenog gubi pravo

.

U Hrvatskoj svaki četvrti stanovnik živi ʺod plaće do plaćeʺ

.

Požega je obukla svoje božićno ruho

.

STIŽE IZMJENA ZAKONA: Bliži se početak kraja držanju pasa na lancu

.

Isprobajte! Recept za sočne pileće ražnjiće u finom umaku od kikirikija

.

Husse savjetuje: Prehrana pasa s gastritisom

.

IZLOŽBA LUTAKA U GALERIJI „CIRAKI“: Gradsko kazalište Požega nastavlja suradnju s Akademijom za umjetnost i kulturu Osijek

.

Ukidaju se naplatne kućice, svi ćemo koristiti novi ENC sustav

.

„Dani otvorenih vrata EU projekata“ u Požegi

.

Najava akcije u prometu

.

41-godišnjak u Gradcu upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,79 promila

.

Tijekom posljednja 24 sata u PSŽ zabilježen 71 novi slučaj zaraze koronavirusom

.

Biskup Škvorčević u Požegi imao susret s hrvatskim braniteljima

.

Struje neće biti...

.

Danas pretežno oblačno uz moguću kišu

.

Požežanka Marinela izabrana za Miss Beauty Hrvatske

.

Prva sigurna kuća u Požeštini s radom počela prije nekoliko mjeseci

.

UO Plesna radionica Ilijane Lončar u nedjelju će gostovati u Zagrebačkom kazalištu lutaka

.

U Ljekarni Škoko moguće je testiranje i cijepljenje protiv Covida 19 te gripe

.

DOBRA PRILIKA: Potrebna ženska osoba za održavanje domaćinstva u obiteljskoj kući, odlična plaća!

.

Nema zime dok je Zime

FOTONALAZ

FOTO: Pogledajte kakvi sve grafiti krase Požegu