Puna knjižnica na predavanju o astronomiji: ¨Mladi vole istraživanja Sunčeva sustava¨

Predavanje u Gimnaziji
(FOTO: Tomislav Milanović)

16.11.2015. | Tomislav Milanović
Pregleda: 2291

 U sklopu "Mjeseca astronautike Požega 2015." poznati voditelj planetarija Tehničkog muzeja u Zagrebu, Ante Radonić, održao je predavanje naziva "Međuplanetarne letjelice i nova istraživanja Sunčeva sustava" u prostorijama Školske knjižnice i čitaonice Gimnazije Požega.

Na predavanju je bilo riječi kako već desetljećima od svemirskih letjelica dobivamo nove podatke o tijelima Sunčeva sustava u čemu je ova godina bila dosta plodna. Osim Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Europe u istraživanja Sunčeva sustava uključene su Kina, Indija i Japan.


Ante Radonić


- Istraživanje pomoću robotskih međuplanetarnih sondi jako inspirira znanstvenike i mlade ljude da se zainteresiraju za prirodne znanosti i tehnologiju. Mi ćemo govoriti o tome koliko je suvremena tehnologija omogućila jedno uspješno istraživanje svih glavnih objekata Sunčevog sustava. Oni su nadlijetali pomoću robotskih letjelica i snimljeni iz veće ili manje blizine – rekao je Ante Radonić, naglasivši kako je ova godina bila poprilično plodna što se tiče takvih istraživanja.


- Ove godine smo imali priliku vidjeti kako iz bliza izgledaju patuljasti planeti. U prvom redu to je bio Pluton pored kojeg je ovog ljeta jedna sonda napravila let. Prvi puta smo vidjeli kako izgleda Plutonova površina. Geolozi su bili izuzetno iznenađeni zbog njegovih raznolikih površina za koje nije još u potpunosti jasno kako su nastali. Tu je i patuljasti planet Carrera koji je također iznenađenje i po prvi puta imamo slike s letjelice koja kruži u orbiti oko same Carrere, a to je sonda "Dawn". Ona je u fazi kada se približava na nižu putanju koja će nam omogućiti bolje detalje istraživanja. Preko 11 godina oko Saturna kruži i međunarodna letjelica Cassini koja detaljno snima Saturn i tu imamo jedno veliko bogatstvo podataka – rekao je Ante Radonić.

Kolika je bila zainteresiranost mladih ljudi za ovo predavanje pokazala je puna prostorija knjižnice u Gimnaziji Požega jer tražila se stolica više. Ante Radonić održao je više od 500 javnih predavanja iz područja astronomije, astronautike i raketne tehnike. Napisao je više od 300 popularno-znanstvenih članaka u časopisima, tjednicima i dnevnim listovima. Voditelj je i legendarne radio emisije Andromeda.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI