Vrijeme nas mazi, ali oprez: Kazne za neimanje zimske opreme i nečišćenja snijega su 700 kn

15.11.2015. | Vjeran Blašković
Pregleda: 8339

Iako nas je vrijeme ove godine poslužilo i zadnjih 10-ak dana vani su prave ranojesenske temperature, ipak, kada je riječ o sigurnosti na cestama, dolazi dio godine u kojemu vladaju zimski uvjeti na cestama. Grad Požega već je organizirao sastanak odgovornih za stanje prometnica u zimskim uvjetima, a policija obavještava i kako danas na snagu stupa zakon po kojemu su do 15. travnja 2016. vozila na zimskim dionicama javnih cesta u cijeloj državi obvezatna koristiti zimsku opremu.

"Policijska uprava požeško-slavonska poduzela je niz radnji u svrhu postizanja uvezanosti i koordinacije svih mjerodavnih subjekata i službi nadležnih za čišćenje cesta u zimskim uvjetima. Upravljanje vozilima pod takvim uvjetima je otežano pa vozačima preporučujemo dodatni oprez, jer se tada povećava i opasnost od prometnih nesreća.

Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica, a temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da se za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje promet motornim vozilima koja nemaju zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom", javila je glasnogovornica požeške Policijske uprave Ivana Radić.







Isto tako vozači motornih vozila dužni su prije uključivanja u promet očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu. Za nepoštivanje ovih odredbi vozačima je propisana novčana kazna u iznosu od 700 kuna.

Važećim Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti propisana je sljedeća zimska oprema:

- pod zimskom opremom motornih vozila, čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

- pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila, koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače, moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.



Na vozila se ne smiju postavljati gume s čavlima. Gume na vozilima moraju odgovarati i dimenzijama što ih je odobrio proizvođač, moraju biti namijenjene za vožnju brzinom koja je jednaka ili veća od najveće brzine kojom se vozilo s obzirom na svoje tehničke karakteristike može kretati ili najveće brzine koju dozvoljava ograničivač brzine ugrađen na to vozilo. Gume moraju biti tako dimenzionirane da izdrže onaj dio najvećeg dopuštenog osovinskog opterećenja koje se na njih oslanja.

Gume na istoj osovini vozila moraju biti jednake po dimenzijama, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti (zimske, ljetne), konstrukciji (radijalne, dijagonalne itd.) i marki/tipu (proizvođaču).


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI