Epidemiolog o higijeni: ¨Crijevne bolesti, svrab i uši redovito se pojavljuju u županiji¨ (VIDEO)

Predavanje o higijeni
(FOTO: Vjeran Blašković)

11.11.2015. | Vjeran Blašković
Pregleda: 5105

Kada je riječ o higijeni i zdravlju često se može čuti kako smo kao društvo dosegli visoke standarda, no praksa je nešto drukčija. Istraživanja su pokazala da je u državi vrlo niska svijest o važnosti dentalnog zdravlja, a prema stanju u medicinskim kartonima stanovništva, pa tako i u našoj županiji, često se događa da liječnici liječe zarazne crijevne bolesti, svrab i ušljivost.

- To su situacije za koje smo mislili da su iza nas, desetljećima iza nas, međutim nisu, one su i dalje u nekim dijelovima naše županije. Pojave se nekada na jedom kraju, nekada na drugom, kod određenih skupina i u institucijama -  rekao je epidemiolog požeškog Zavoda za javno zdravstvo Ante Vitalija.  

Predavanje o higijeni održano je u suradnji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi i Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije kojemu su prisustvovali učenici Srednje katoličke škole u Požegi.


 - Svjedoci smo situacije oko nas, migracije stanovništva, fluktuacija i dolazaka raznih skupina kojima je upitan zdravstveni nadzor i zdravstvena zaštita. Cilj nam je i podsjetiti naše stanovništvo o pravilima higijene, ponoviti im zašto je važno provođenje higijene od najranije dobi, preko obitelji do radnog mjesta - naglasio je Vitalija dodajući kako većina stanovništva u županiji ima čistu vodu, ali da je i dalje u nekim domaćinstvima prisutna bunarska voda upitne kvalitete, na čemu se treba poraditi.


Prema onome što je rekao, ljudi još uvijek ne znaju i ne peru dovoljno ruke. Pitali smo ga, ako je čistoća pola zdravlja, je li nečistoća druga polovica. Pogledajte što je odgovorio.



Pored sprječavanja daljnjeg širenja bolesti ako do njih dođe, zadaća je Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo i edukacija i cijepljenje.

- Ove godine cijepljenje protiv gripe započelo je 2. studenog, pribavljeno je 5040 doza cjepiva koje je distribuirano u 42 ambulante. Odaziv je standardan i očekivan kao i svake godine - zaključio je epidemiolog Vitalija.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI