Eholokacija: Korištenje zvuka u kretanju, slično načinu kretanja koji koriste delfini, kitovi i šišmiši

ŠUS Zlatna dolina
(FOTO: ŠUS Zlatna dolina)

10.11.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 2158

Šporstska udruga slijepih "Zlatna Dolina" Požega bila je domaćin drugogkola 2. pikado lige za slijepe i slabovidne.

- U goste su nam došli igrači Sportskog kluba slijepih "Život" iz Virovitice.Našu su udrugu predstavljali Zoran Drinovac, Josip Banović, Đurđica Šerer i Nevenka Jonjić, a goste Elizabeta Grigić, Željko Zec, Anica Gracek i Anđelka Borondić. Pobjedu je na kraju odnijela naša ekipa rezultatom 8:4. U  organizaciji i provođenju natjecanja pomogli su nam volonteri iz Srednje škole Pakrac koji su u sklopu projekta "Snagom znanja da razlika bude manja" prošli informativne i edukacijske radionice vezane uz volonterstvo i pristup slijepoj osobi. Uz to što su pomagali u provedbi natjecanja, volonteri imali su prilike vidjeti i upoznati se s Brajevom mašinom, strojem pomoću kojeg slijepi mogu pisati na papir i kasnije čitati. Također im je prezentirana inovativna vještina koju slijepi koriste za kretanje uz pomoć zvuka "eholokacija". Korištenje zvuka u kretanju najsličnije je načinu kretanja koji koriste delfini, kitovi i šišmiši. Osnove korištenja eholokacije im je prezentirao Bartol Jozić, jedan od dvojice članova Udruge slijepih koji su prošli edukaciju za instruktora eholokacije- doznajemo iz požeške udruge slijepih.







Edukaciju za instruktore eholokacije, u sklopu projekta "Snagom znanja da razlika bude manja",  proveli su američki stručnjaci Brian Bushway i Huan Ruiz.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI