Traže se novi izvori: ¨Razvojem crpilišta osiguravamo pouzdanost vodoopskrbnog sustava u budućnosti¨

Istražni radovi na budućem vodocrpilištu
(FOTO: Lidija Galić)

06.11.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 5855

850 tisuća kuna vrijednost je radova na istraživanju budućih vodocrpilišta za grad Požegu te područje općina Kaptol i Jakšić. Radovi se provode na području između naselja Alilovci, Alaginci, Treštanovci i Ramanovci.

- Prethodno su provedeni geofizički radovi i pet istražnih bušotina i na temelju toga su određene dvije lokacije za bušotine za zdence. Jedna će biti izbušena na dubini od 38 metara i sjeverno još jedna od 35 metara. Nakon bušenja slijedi ugradnja konstrukcije zdenca, crpljenje i godinu dana praćenje kvalitete vode i izdašnosti za formiranje budućeg crpilišta - pojasnio je Milan Beslić, voditelj Razvojno-tehnološkog sektora u tekiji d.o.o.







Gradonačelnik Vedran Neferović istaknuo je kako će se time riješiti problem nestašice vode u sušnim periodima. Radove financiraju Hrvatske vode u 80-postotnom iznosu te ostatak Tekija d.o.o.

Vodom s ovog crpilišta trebalo bi se snabdijevati područje cijele Požeštine.





- Razvojem novih crpilišta osiguravamo pouzdanost vodoopskrbnog sustava i snabdijevanje potrošača vodom i širenje na druga područja gdje opskrba vodom nije dobra. Postojeća crpilišta su sklona određenim zagađenjima i na ovakav način znamo gdje imamo kvalitetnu i pitku vodu u dovoljnim količinama. Ovo je ulaganje u budućnost. Zapadno polje crpilišta uz Orljavu su u opasnosti da budu zagađena i moramo izići iz tog dijela kotline  s vodom - pojasnio je Ante Kolić, direktor Tekije d.o.o.

Ovo će crpilište itekako dobro doći mještanima Općine Jakšić koji unatrag desetak godina nisu imali pitku vodu.

- Koristili su se bunari koji su zagađeni od fekalija i gnojiva koja se koriste u poljoprivredi. Prije smo imali samo jedan smjer dostave vode, sada ih imamo četiri - kaže Ivica Kovačević, načelnik Općine Jakšić.





Iako je na području Općine Kaptol prijašnjih sušnih godina bilo poteškoća  s opskrbom vodom, pronađena su nova rješenja. Trenutačno na području te Općine još samo Doljanovci, Bešinci i Podgorje nemaju opskrbu vodom iz vodovodne mreže.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI