¨Dat će dragi Bog i prosvijetliti im pamet da to obnove. Šteta je da propada¨

Mirjana Topčić iz Kuzmice
(FOTO: Lidija Galić)

05.10.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 9013

"Ovo je nekad bio centar našeg sela. Tu je svojevremeno bio i centar vlastelinstva  s jednim od najljepših parkova u Slavoniji koje je obuhvaćalo sela od Požege do Blacka i njime je vladala obitelj Kušević. Iz tog je vremena ostalo stablo kojim se ne bi postidio ni najljepši bečki perivoj. To je Japanska sofora i ovdje je dospjela iz Japana, a Kuzmičani pričaju da ju je Svetozar Kušević dobio od pomoraca - rekao je danas Ivica Samarđić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, u prigodi završetka obnove starog bunara i izgradnje sjenice u Kuzmici.






Riječ je o projektima Udruge "Građanska inicijativa Kuzmica" koja već godinama ima za cilj očuvati spomeničku baštinu ovog kraja.


- To su biseri našeg sela i župe. Našim radom na obnovi bunara i izgradnji sjenice pokazali smo da radimo dosljedno i odgovorno. Naš je moto "Sačuvajmo dio povijesti za buduće generacije" i upravo je naš cilj ostaviti nešto naraštajima iz nas - istaknuo je Miro Rašić, predsjednik udruge.





- Izrađen je i postavljen poučni info pano ispred Japanske sofore, postavljena sjenica za odmor planinara, posjetitelja i prolaznika na utvrdi Viškovačkog grada, obilježena planinarska staza od kurije Kušević do utvrde Viškovačkog grada - dodao je Rašić.

Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić najavila je novi projekt obnove stare hidroelektrane "Munjara".





- Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio nam je sredstva za izradu studije obnove Munjare na principima energetske učinkovitosti. Na temelju nje izradit ćemo projektnu dokumentaciju kako bi zasjala u sjaju kakav zaslužuje - rekla je Jozić.

Više od 40 godina u kuzmičkom dvorcu živi Mirjana Topčić. Sretna je što se, nakon toliko godina, ipak nešto pokrenulo.





- Ovdje je nekad bilo jako lijepo. Sve je to s godinama porušeno. Loša su vremena bila. Nekoliko puta su već rađeni nacrti za obnovu, ali uvijek je izgovor bio da nema novca. Dat će dragi Bog i prosvijetliti im pamet da to obnove. Šteta je da propada - nada se Mirjana koja pamti neka ljepša vremena u selu u koje je doselila 1973. godine.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI