E, tu je pljačka: Ustanovit ćemo koliko je Grad trošio na zelene površine koje nisu gradske

Ivica Samardžić pokazuje meduze izvađene iz ribnjaka u Brestovcu
(FOTO: Mario Nakić)

15.09.2015. | V.B.
Pregleda: 9344

Reagiranje na jučer objavljen tekst s konferencije za medije požeškog SDP-a i HNS-a danas nam je pristiglo i od dr. sc. Ivice Samarđića, predsjednika gradskog Povjerenstva za hortikulturu. Njegov dopis prenosimo u cijelosti.

"Povjerenstvo za hortikulturu imenovano je temeljem Rješenja Grada Požege od 11. srpnja 2013. godine i u njemu su priznati hortikulturni stručnjaci koji se bave problematikom zelenih površina te se ne radi o nikakvom "kvazi nadri i nazovi" povjerenstvom. Povjerenstvo duže vremena prati stanje zelenih površina grada pa tako i crnih topola u parku na Orljavi za koje je na terenu zaključilo da  su suha, bolesna, te opasna za pješake i korisnike parka, te da ih treba ukloniti uz zaduženje grada za nabavku i sadnju novih zamjenskih 10 stabala na utvrđenu lokaciju od strane hortikulturnog stručnjaka.

Treba znati da su crne topole uklonjene u brojnim europskim gradovima i parkovima jer predstavljaju javno zdravstveni problem bolesnika s dišnim problemima, pneumonije, peludi crne topole u bijelim nanosima izazivaju kihanje, kašalj, suzenje očiju kod ljudi te kod životinja posebno sisavaca i riba. Oko 10 % populacije je alergično na kunadru- pelud crne topole, te se najviše iz alergijskih i zdravstvenih razloga uklanjaju iz gradova i ne sade u parkovima.


Zanimljiv je račun kako stabla u parku na Orljavi koja su sađena 1933. do 1936. mogu biti nazivana stoljetnima. Vijek topola u šumama je oko 50 godina a u kulturama i do 30. Drvo topole je mekano i izrazito tehnički najlošije i gotovo neisplativo za uzgoj, tehniku i ogrjev što znaju i ne šumarski stručnjaci. U parkovima se uklanjaju kad su stara, bolesna, neestetska i potencijalno opasna. Ove topole bile su trule i bolesne što se vidi na fotografijama. Jadan je onaj koji se ogrije na ove topole, a čarobnjak onaj koji utvrdi da se radi o 50 kubnih metara.


Povjerenstvo aktivno radi na uređenju zelenih površina grada. U posljednje vrijeme mogu se istaći drvoredi i aleje u Ulici Pavla Radića, Kralja Krešimira, Zagrebačka, Dubrovačka, Osječka itd. Jedna od važnih aktivnosti je i sređivanje katastra zelenih površina koje je pri kraju, te će se moći ustanoviti koliko je grad godinama trošio novca na uređenje i održavanje zelenih površina koje nisu gradske. E, tu je pljačka, milijunska!"



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI