Unatoč sljepoći Krunoslav vozi bicikl i obožava čitati avanturističke romane

Krunoslav Prevendar
(FOTO: Filip Škrga)

11.09.2015. | Filip Škrga
Pregleda: 4389

Krunoslav Prevendar iz Završja slijep je od rođenja. Ovaj 39-godišnjak rodio se prije termina pa je na porodu težio samo 1100 grama. Kako je na svijet došao dva mjeseca ranije od predviđenog liječnici su ga stavili u inkubator. Njegova obitelj ispričala nam je kako je bilo upitno hoće li preživjeti.

No, od posljedica izlaganja prejakom svjetlu Krunoslavu su u inkubatoru spaljeni očni živci zbog čega je izgubio vid na oba oka. To ga nije spriječilo da snagom volje i željom za učenjem svlada vožnju biciklom na kojem ga se često može vidjeti dok se vozi dvorištem obiteljske kuće. Krunoslav nam kaže kako su se susjedi ispočetka čudili kad su ga vidjeli na biciklu, ali s vremenom su se naviknuli pa više nitko nema predrasuda prema njemu. Uz Krunoslava i njegova sestra blizanka rodila se preuranjeno.

– Ona je na svijet došla nekoliko minuta ranije i težila je 750 grama. Za razliku od mene izvukla se bez ikakvih posljedica i nije imala problema sa zdravljem. Za svoje stanje ne krivim nikoga. Ja sam unatoč svemu sretan čovjek – ističe Prevendar.


Otkrio nam je kako je upravljati biciklom naučio kad je imao četiri godine te da ponekad izađe i ispred kuće. Uz vožnje biciklom najviše voli duge šetnje prirodom i kuglanje s prijateljima pa je tako već nekoliko puta sudjelovao na državnom prvenstvu. Samostalan je pa ne treba pomoć ukućana u obavljanju svakodnevnih poslova. Tu i tamo otac mu ukloni kvar na biciklu ako se pokaže potreba.


– Treniramo najmanje jednom tjedno. To su sve ljudi iz udruge koja okuplja slijepe i slabovidne osobe. Najvažnije nam je da smo klapa i da se uvijek dobro zabavimo. Moram napomenuti i da obožavam u slobodno vrijeme čitati avanturističke romane – povjerio nam se za kraj. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI