¨Skuhala sam tog dana sve što je volio jesti i čekala ga. Nema dana, sata ni minute da ga se ne sjetim¨

Blanka Petrovečki još uvijek traži sina
(FOTO: Lidija Galić)

30.08.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 7326

"Tražim svog sina Marijana. Otet je 19. kolovoza u Daruvaru. Imao je tada 24 godine i bio je policajac. Toga mu se dana rodio sin. Nikad ga nije vidio. Počastio je pićem svoje kolege srpske policajce koji su mu pola sata nakon toga uperili pištolj u glavu i odveli ga u logor Bučje", prepričava plačući Blanka Petrovečki iz Pakraca. Do razmjene na koju je njezin sin poslan 22. rujna, nikad nije došlo.

- Od lokalnih sam Srba saznala da će biti razmijenjen. Skuhala sam tog dana sve što je volio jesti. Čekala sam ga, pripremila sam mu trenirku da se presvuče. Kad sam začula pucnjavu u Kusonjama znala sam da moj Nuno neće doći. Bio je tako omiljen u društvu, završio je dvije godine fakulteta, svirao je i bio pravi fakin. Nema vrata na koja nisam pokucala ni adrese na koju nisam pisala, ali uzalud – prisjeća se majka Marijana.




Kao i mnogi drugi iz cijele Hrvatske u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba, u Bučje je danas došla zapaliti svijeću za svog sina i sve nestale osobe.


- Samo onaj tko je to doživio zna kako mi je. Nema dana, nema sata ni minute da ga se ne sjetim. Sad više nemam nade da će se vratiti, ali samo da mi je njegove kosti dobiti da ima grob na koji mogu odnijeti cvijeće i svijeću. Makar bi tome grobu govorila. Ne dao Bog nikome, čak ni onima koji su to napravili - dodaje.



Kroz logor Bučje prošlo je 306 zarobljenika, još 22-oje ih se vode nestalima. U Hrvatskoj je u evidenciji nestalih 1597 osoba, od toga ih je 938 iz perioda od 1991. do 1992. godine. Obitelji su ogorčene je već četvrt stoljeća ne znaju gdje su im njihovi najmiliji.

- U potpunosti se slažem s njima jer statistike pokazuju da ako bi ovim tempom rješavali, trebalo bi najmanje 90 godina da se pronađe i posljednja nestala osoba u Hrvatskoj. Nadamo se da će politike, koje su ključni problem, jednom konačno shvatiti da je sve drugo nebitno, da se ovo mora riješiti kako bi svi zajedno mogli ići naprijed – kaže Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.



U Bučju su danas, u spomen na poginule, ubijene i nestale hrvatske branitelje i civile, položili vijence i zapalili svijeće predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanici predsjednice Republike, Ministarstva branitelja, Hrvatskog sabora, županija, gradova i općina.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI