¨Ovdje su sahranjene civilne žrtve koje su stradale jer nisu bile podobne režimu¨

Otkrivanje spomen ploče na Senjaku
(FOTO: Grad Požega)

26.08.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 4364

Na Sjenjaku, iznad Glisa nadomak Požege, danas je u organizaciji Udruge antifašista Požega otkrivena spomen ploča žrtvama fašističkog logora, kroz koji je početkom Drugog svjetskog rata prošlo oko osam tisuća osoba, a oko 360 ih je strijeljano i na tom mjestu pokopano. Na prigodnoj svečanosti spomen-ploču su otkrili Borivoj Zarić, osnivač i prvi predsjednik UABA Požega i Nino Smolčić, predsjednik Gradskog vijeća Požege, objavljeno je na službenim internetskim stranicama Grada Požege.

- Ovakvih mjesta nažalost ima jako mnogo i na nama je da ih na jedan način obilježimo, da se podsjećamo ne samo mi, nego i generacije koje dolaze, da se ovakvo što više nikad ne smije dogoditi. Kažu da rat budi sve najbolje i najlošije u čovjeku. Međutim, kad se nađete na ovakvom mjestu postavlja se pitanje što je to uopće najbolje – rekao je Nino Smolić, predsjednik Gradskog vijeća, kojemu se za potporu u ime Udruge zahvalila Kata Holjevac, predsjednica UABA Požega. Zahvalila je ujedno i pomoći Komunalca d.d Požega.




- Ovo je mjesto pijeteta, ovo nije mjesto slavnih ili neslavnih bitaka, ovdje nisu sahranjeni borci bilo koje vojske, ovdje su naprosto sahranjene civilne žrtve koje su stradale zato što su bile drugačije, zato što nisu bile podobne tome režimu. Zato mislim da trebamo nastaviti obnovu i drugih spomenika – rekao je Borivoj Zarić, najavivši daljnje aktivnosti Udruge na obnovi spomenika.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI