Astronauti kušali prvu salatu koju su uzgojili u svemiru (video)

Uzgoj salate u svemiru
(FOTO: NASA)

10.08.2015. | Vjeran Blašković
Pregleda: 1423

To je mali zalogaj za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo, može se parafrazirati poznata izreka američkog astronauta Neila Armstronga prilikom slijetanja na Mjesec 1969. godine. Naime, tročlana posada na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) danas je imala prvu berbu povrća uzgojenog u svemirskom povrtnjaku.

Astronauti Scott Kelly, Kjell Lindgren i Kimiya Yui tako su kušali prvu svemirsku salatu čije su sjeme prije mjesec dana posijali u uređaj za uzgoj povrća na ISS-u. Bit će to vjerojatno najznanstvenija berba salate jer su astronauti sve ubrano pažljivo podijelili po pola. Jednu polovicu probat će odmah dok će drugu polovicu pažljivo spremiti, zalediti i donijeti na Zemlju gdje će proći strogi znanstveni tretman kako bi se analizirala kvaliteta svemirskog povrća.

Tijekom razvoja povrća korištena je crvena, zelena i plava LED rasvjeta. Uspjeh eksperimenta pokazat će je li znanost na pravom putu kada je riječ o razvoju tehnologije za održivu proizvodnju hrane potrebnu za daleka svemirska putovanja.


Svemirski vrtovi, kažu znanstvenici, mogli bi se čak implementirati u sustav za održavanje uvjeta života u svemirskim nastambama te pročišćavati zrak korištenjem CO2 iz toga prostora.






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI