Povećan broj hitnih intervencija: Oprez! Toplinski val može naštetiti zdravlju

Meteoalarm izdao je crveno upozorenje
(FOTO: DHMZ)

17.07.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 5352

Tijekom posljednja dva tjedna Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije ima više posla nego inače. Razlog su, doznajemo iz Zavoda, visoke temperature.

- Porastao je broj intervencija svih timova te pregleda u ambulanti, a pacijenti se najčešće žale na neke od simptoma toplinskog udara ka što su vrtoglavica, omaglica, slabost, nemoć, tjeskoba, jaka glavobolja te bolni grčevi, najčešće u nogama, rukama ili trbuhu. Važno je pridržavati se preporuka za zaštitu od vrućine od kojih bi najviše trebalo pripaziti na unos dovoljnih količina prikladne tekućine, negazirane obične ili mineralne vode te niskokaloričnih napitaka bez kofeina, alkohola i šećera. Izlaganje suncu treba izbjegavati od 10 do 17 sati – poručuju iz ZZHM.

Još početkom srpnja od primjerice, 15 intervencija dnevno, osam ih je bilo zbog vrućina.


Sutra će, prema najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda, temperatura zraka u našim krajevima biti oko 37 Celzijevih stupnjeva zbog čega je meteoalarm izdao crveno upozorenje.


Iz Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije upozoravaju na veliku opasnost od toplinskog vala što može utjecati na zdravlje te apeliraju na građane da se pridržavaju osnovnih mjera zaštite od vrućina.

- Klonite se vrućine i izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati, izbjegavajte naporan fizički rad, potražite sjenu, ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu, rashladite tijelo, tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, pijte redovito i dovoljno, izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama, rashladite svoj dom – neki su od osnovnih savjeta iz Zavoda za javno zdravstvo.

Dodaju da se naputaka posebno trebaju pridržavati starije osobe, bolesnici i djeca.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI