Požeški HGSS-ovac u akciji spašavanja Slovaka: Pao je sa stijene i teško se ozlijedio

Akcija spašavanja Slovaka
(FOTO: HGSS)

16.07.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 3038

"Iz baze na Firulama prema Hvaru smo poletjeli oko 23 sata. Znali smo čim nas dižu po noći da je situacija ozbiljna. Rečeno nam je da je slovački državljanin pao sa stijene i da ima teške ozljede. Dolaskom na teren smo se uvjerili da je doista tako. Zatekli smo čovjeka kako leži ispod stijene", prepričava Dražen Mlinarić, član požeške stanice Hrvatske gorske službe spašavanja koji je i ovog ljeta na HGSS-ovom dežurstvu u Splitu, a prošlu su noć imali vrlo zahtjevnu akciju.

- Teren gdje je turist pao je vrlo nepristupačan. Penjao se na stijenu i pao te je zadobio ozljede glave, nogu i ruku. To su dosta teške ozljede i vrlo je opasno bilo transportirati ga na bilo koji drugi način osim helikopterom. Kako je bila noć, nismo mogli spašavati ga iz zraka nego su nam pomogli tamošnji vatrogasci i hitna. Najprije su nas prevezli do njega vatrogasnim vozilom pa čamcem pa smo ostatak išli pješice do njega - pojašnjava Mlinarić.

Akcija je trajala više od dva sata, a unesrećeni je turist najprije prevezen čamcem do Svete Nedjelje, potom do heliodroma u Stari Grad te na kraju helikopterom u splitsku bolnicu Firule.





Dražen Mlinarić svake je godine na ispomoći kolegama na Jadranu. Prije njega ovog je ljeta SAR dežurstvo u Splitu odradio i Požežanin Igor Protić. Iako broj akcija helikopterskog spašavanja nije tako velik, one su uvijek vrlo zahtjevne. U sinoćnjoj su, uz trojicu pripadnika HGSS-a koji se nalaze na SAR dežurstvu, sudjelovala i četvorica spašavatelja iz splitskog HGSS-a.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI