Prirodoslovka iz Jakšića osvojila svjetsko zlato: ¨Ne volim predmete koji se moraju štrebati¨

Klara Stojčević
(FOTO: Aleksandar Grlić)

03.07.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 4524

"Zapravo nije bitno koji rezultat ostvarite, nego što osjetite duh tog natjecanja. Kad smo bili u Beogradu, to je bilo stvarno predivno. Jedni druge motiviramo i taj duh je bilo bitno osjetiti, a rezultat kakav bude", kaže nam Jakšićanka Klara Stojčević, učenica 1. razreda požeške Gimnazije koja je s timom Hrvatske osvojila zlato na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca (IYNT), održanom nedavno u Beogradu.

Hrvatski tim zauzeo je prvo mjesto nakon pet znanstvenih borbi, čime je osigurao svoje mjesto u polufinalu. Tamo se susreo s timom Kine i Bjelorusije gdje se ponovno pokazao kao najbolji te je dospio u finale. U finalu su se sukobili tim Kine, Gruzije i Hrvatske, a na kraju je zbog poprilično jednakih bodova odlučeno da sva tri tima odnose kući zlato.

- Nismo imali velika očekivanja. Išli smo prvi put na to veliko natjecanje koje se održava po treći put. Hrvatskoj je bilo prvi put da sudjeluje. Na kraju smo vidjeli da smo sve probleme vrlo dobro obradili. Imali smo opet znanstvene borbe u kojima smo morali biti prezenter, oponent i "reviewer". Tako smo se izmjenjivali. Na kraju su se bodovi zbrojili i ispalo je da smo najbolji. Prvih 6 timova od nas 10 je išlo dalje u polufinale. Na kraju smo opet ispali najbolji i završili u finalu. Nismo bili potpuno jednaki, ali bilo je stvarno gusto, uglavnom organizatori nisu htjeli nikoga zakinuti pa su odlučili da svi kući nosimo zlato - ispričala nam je Klara.


- Kinezi su bili stvarno super. Svaku večer smo se pripremali za natjecanje. Radili smo na problemima koje smo mislili da ćemo prezentirati, ali nismo znali koje ćemo prezentirati. Dođemo tamo i oponent nas izaziva na problem, recimo broj 10. "Galton box". Onda ga možemo odbiti ili prihvatiti, U polufinalu i znanstvenim borbama ga smijete odbiti samo tri puta. Morali smo prihvaćati i probleme koje možda nismo imali dobro riješene. Kada se nismo pripremali, onda smo se družili i stvarno svi su bili prilično ljubazni i društveni. U Beogradu mi se najviše svidio Muzej Nikole Tesle jer smo vidjeli kako ti strojevi rade. Uključili us ih pred nama i to je bilo o stvarno super - opisuje svoje dojmove mlada prvakinja.


Klari ovo nije prvo veliko natjecanje. Zanima je sve od čitanja do kemije, matematike i informatike, ali prednost daje predmetima u kojima nema štrebanja.

- Bila sam i na državnom natjecanju "Čitanjem do zvijezda". To je zapravo čitanje s razumijevanjem. Mi bismo pročitali knjigu i preko interneta bismo odgovarali na pitanja. Tamo sam isto prošla na državno natjecanje. Još sam bila na županijskim natjecanjima iz matematike i informatike. Ne znam ni sam gdje sam sve bila. Posebno sam zadovoljna rezultatom natjecanja iz informatike budući da je to zapravo natjecanje na koje idu svi od prvog do četvrtog razreda srednje škole. Najviše volim matematiku i kemiju. Jednostavno, matematika je logika i moraš se baš potruditi. Kreneš rješavati zadatak, zabuniš se i rješavaš ga više puta dok ne vidiš gdje si zapravo pogriješio. Kemija mi je isto jako zanimljiva. Inače ne volim predmete gdje moram štrebati, ovi logički su super - kaže Klara.

- Znala sam što želim kad sam upisala prirodoslovno-matematičku gimnaziju. Fakultet je još daleko, prvi sam razred iako bi možda voljela studirati nešto u vezi kemije. Još ne znam. Ne bih rekla da su prirodoslovni predmeti puno važniji od ostalih predmeta. Jednostavno, mladi se trebaju baviti onim što vole i ako nešto vole, onda će ostvariti dobar rezultat. Htjela bih zahvaliti svim profesorima koji su mi puno pomogli, osobito svojoj mentorici Magdaleni Srdarević i profesorici Sanji Grabusin. Pomagale su mi cijelo vrijeme. Hvala i svim mojim prijateljima, oni su uvijek bili uz mene - rekla nam je na kraju Klara ponosno pokazavši svoju medalju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI