Tuna Bunjavilo: Predstava je to koja će puniti požeško i kazališta diljem Hrvatske

Valentina Soldo, ravnateljica Gradskog kazališta Požega
(FOTO: Lidija Galić)

26.06.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 6589

Tuna Bunjavilo nova je predstava Gradskog kazališta Požega koja će premijerno biti izvedena 30. srpnja u 20 sati. Na tekst Josipa Kozarca predstavu je režirao Tomislav Pavković, a posebnost predstave su požeški glumci od kojih će neki ovom predstavom prvi put profesionalno zaigrati u svom gradu.

- Ove godine obilježavamo 300-tu obljetnicu od prve predstave u Požegi te 20 godina požeškog kazališta kakvo danas imamo. Tuna Bunjavilo druga je profesionalna predstava požeškog kazališta i postaje dio našeg repertoara. Treća je to profesionalna predstava u ovoj kazališnoj i vjerujem da će ova komedija puniti ne samo požeško, nego i kazališta diljem Hrvatske - istaknula je na današnjoj konferenciji za novinare Valentina Soldo, ravnateljica Gradskog kazališta Požega.






- Svoju sam prvu profesionalnu predstavu napravio 2002. godine upravo u Požegi i nakon 13 se godina vraćam "na mjesto zločina". Tekst Josipa Kozarca napisan je 1879. godine i riječ je o hrvatskoj dramskoj baštini. Tuna Bunjavilo je premijerno izveden 1879. u Zagrebu i nakon toga je igran dva puta, a žanrovski ju je Kozarac odradio kao lakrdiju koja se odigrava u malom slavonskom mjestu. Predstava ima dosta pučkih elemenata te dosta verbalne komike koju smo nadogradili scenskom - rekao je redatelj Tomislav Pavković.


Zijad Gračić u predstavi igra škrtog bogataša Filipa Lukavštinu.



- To jedna osebujna pojava i čovjek koji ima prepoznatljivih ljudskih problema. Po svojim je karakteristikama specifičan. Situacije u kojima se nalazi mogu asocirati na neke današnje ljude i probleme u formi komičnih i malo pomaknutih situacija - rekao je Gračić.

Nakon osam godina u Požegi će ponovno glumiti naša sugrađanka Antonija Stanišić. Budući da je članica dramskog kazališta uloga ciganke Maruške za nju je novi izazov u čijem joj uprizorenju pomaže plesna pedagoginja Ilijana Lončar.

Tunu Bunjavilo igra, također Požežanin, Ivan Grčić, Matu Vucibatinu glumac požeških korijena Sven Madžarević, a sudca Matu glumi Ivan Vukelić. Mandu, kći bogataša Lukavštine, glumi Sara Stanić kojoj je ovo prva profesionalna predstava kao i studentu treće godine glumačke akademije, Požežaninu Lovri Ivankoviću.

- S obzirom na moje iskustvo velika mi je čast raditi sa starijim kolegama jer sam jedini student u ovoj iskusnoj ekipi. Ovo mi je prva profesionalna predstava i sretan sam što je to upravo u Požegi. Igram lik Cigana, Maruškinog muža. Po nekim karakteristikama je on tipičan jer voli ples, glazbu i koristi ciganske fraze, ali je istovremeno netipičan jer radi, odnosno pandur je - rekao je Lovro te pozvao svoje sugrađane da dođu pogledati predstavu.

Nakon premijere 30. srpnja, Požežani Tunu Bunjavila mogu pogledati i 1. srpnja u 20 sati.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI