Požeško tržište rada: 1.300 nezaposlenih manje, a zaposlenih 600-tinjak više

HZZ - ilustracija
(FOTO: Arhiv 034portala)

15.06.2015. | Mario Nakić
Pregleda: 3324

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje krajem svibnja u Požeško-slavonskoj županiji bilo je 18.085 osiguranika koji zajedno s 5.131 nezaposlenom osobom čine aktivno stanovništvo županije. Stopa nezaposlenosti iznosila je 22 posto i u odnosu na travanj manja je za 1,4 posto, a u odnosu na svibanj prošle godine također je manja za 4,8 posto. Broj zaposlenih je u posljednjih godinu dana porastao za 587 osoba ili 3,4 posto, a nezaposlenih je manje za 1.292 osobe ili 20 posto.

Među registriranim nezaposlenim osobama na požeškom HZZ-u žene čine čak 55,5 posto i njihov je udio u mjesec dana povećan za 1,2 posto. Nezaposlenost je najviše pala u općini Velika, i to za 10 posto u posljednjih godinu dana.

Iz evidencije nezaposlenih je tijekom svibnja izašlo 745 osoba od čega su 493 osobe zaposlene temeljem radnog odnosa (1 posto više nego u travnju). 35 osoba izašlo je temeljem drugih poslovnih aktivnosti (među njima je šestero otvorilo vlastitu tvrtku ili obrt), a 217 osoba je brisano iz evidencije zbog ostalih razloga (nepridržavanje zakonskih odredbi, umirovljenje, uključenje u redovito školovanje itd.).


Od 493 osobe koje su u svibnju pronašle posao, njih 239 je zaposleno na području Požeško-slavonske županije, 247 u drugim krajevima RH, a sedmero je zaposleno u inozemstvu. Evidentirano je zapošljavanje najčešće realizirano u djelatnostima pružanja smještaja i usluživanja hrane, trgovine na veliko i malo, prerađivačke industrije i građevinarstva. Najviše je zaposleno konobara, pomoćnih konobara, pomoćnih kuhara, prodavačica, radnika na održavanju i kuhara.


Tijekom svibnja poslodavci su na HZZ-u prijavili 239 slobodnih radnih mjesta ili 1 posto više nego u travnju, a najtraženija zanimanja su bila: radnik u održavanju, zidar, agronom, medicinska sestra, radnik za pomoć u kući i kuhar.

U isto vrijeme u evidenciju nezaposlenih novoprijavljene su ukupno 374 osobe ili 13 posto više nego u travnju, ali 6 posto manje nego u svibnju 2014. godine. Najviše novoprijavljenih, njih 170, ušlo je u evidenciju izravno iz radnog odnosa, što je 2 posto više nego u travnju i 27 posto manje nego u svibnju prošle godine, stoji u izvješću požeškog Zavoda za zapošljavanje.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI