Gradovi najpoželjniji za život: Požega je 44. u Hrvatskoj, Kutjevo 57., a Pleternica tek 115.

Pleternica iz zraka
(FOTO: YouTube/Screenshot)

29.05.2015. | Mario Nakić
Pregleda: 13492

Hrvatsko izdanje časopisa Forbes je na osnovi Fininih godišnjih izvještaja o poslovanju te uz analizu zagrebačkog Ekonomskog instituta i ove godine kreiralo listu najboljih hrvatskih gradova za život i poslovanje u prošloj godini, piše Glas Slavonije. U obzir je uzet cijeli niz parametara - od indikatora poslovne uspješnosti poduzetnika, preko podataka o izvršenju gradskih proračuna do pokazatelja kvalitete života u gradovima, što uključuje i kulturne aktivnosti, obrazovanje i prosječne neto plaće.

Na vrhu Forbesove liste najboljih gradova za život i poslovanje našao se Split, drugi je Zagreb, a slijede Rovinj, Poreč, Rijeka i Dubrovnik. Prvi slavonski grad na ovoj listi - Osijek je tek na 22. mjestu. Požega je zauzela 44. mjesto među 128 hrvatskih gradova, ujedno je na trećem mjestu u Slavoniji (ispred Slavonskog Broda, Vinkovaca, Vukovara, Nove Gradiške...), a iza Osijeka i Županje. Unatoč ovom, uvjetno rečeno dobrom plasmanu, požeški gradonačelnik Vedran Neferović je uvjeren kako će Požega nagodinu zauzeti bolju poziciju na ovoj listi.

Neferović vjeruje da Požega može i bolje


- Što se tiče gospodarske situacije u gradu, svi znamo kakva je. Mi smo presretni da i postojeći gospodarski subjekti opstaju. Mi nemamo zonu, nismo bili investitorima primamljivi, dosad Grad nije imao jasan i izgrađen stav prema investitorima, a to se sada mijenja. Ako su prilikom istraživanja uzeli u obzir ispunjenje gradskog proračuna za 2014. godinu, moram reći da je prethodila izborna godina koja je ostavila traga i na proračunu za 2014. kad su u pitanju financijske obaveze Grada, ali vjerujem da će rezultati idućih godina biti bolji jer projekti koje planiramo će uvelike utjecati na uvjete života u našem gradu. Zato vjerujem da ćemo napraviti pomak nabolje - komentirao je gradonačelnik Neferović.


Nismo uspjeli doći do podatka na kojim se pozicijama među 128 gradova nalaze Pakrac i Lipik, ali Požega je definitivno najbolje plasirana u Požeštini. S obzirom na broj stanovnika, odlično je prošlo Kutjevo koje je ukupno zauzelo 57. mjesto i također "šiša" većinu gradova u Slavoniji. Pleternica se, pak, našla gotovo pri dnu, odnosno na 115. mjestu u Hrvatskoj. Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić potvrdila nam je da je upoznata s ovom listom te je iskreno razočarana plasmanom svoga grada.

Jozić: Pleternica nema naslijeđene velike sustave poput Kutjeva

- Forbesovo istraživanje temelji se na poslovnoj aktivnosti poduzetnika registriranih na području određenog grada, a vezano za prihode, dobit, broj zaposlenih i druge financijske pokazatelje, a manjim dijelom na dostupnost određenih javnih usluga. Grad Pleternica nema "naslijeđenih" velikih sustava i tvrtki na svom području kao što je to npr. slučaj u Kutjevu, a određeni broj radnih mjesta izgubio se tijekom posljednjih nekoliko godina gospodarske krize. Uz to, zahvaljujući suludoj poljoprivrednoj politici, posljednje dvije do tri godine uvelike je smanjen i broj poljoprivrednih proizvođača na području našeg grada - objašnjava gradonačelnica Jozić.

- No, bitno je istaknuti da Grad Pleternica stvara pozitivno poslovno okruženje za poslovanje. Usudim se reći da imamo najbolju poduzetničku zonu u našoj županiji uz Poduzetnički centar i inkubator kao  poduzetničke potporne institucije. Svojim primjerom uspješne lokalne samouprave želimo potaći i naše poduzetnike na isti ili sličan model. Dobrim i racionalnim upravljanjem u posljednjih nekoliko godina ostvarili smo veliki infrastrukturni razvoj našega grada uz bespovratna sredstva iz raznih izvora te naše iskustvo i znanje prenosimo i na naše poduzetnike i potencijalne investitore. Da smo na pravom putu potvrđuju mi svakodnevno brojni posjetitelji iz drugih krajeva, a istaknula bih posebice izjavu jednoga: "Uistinu ne vidim tko ne bi želio investirati u Pleternicu s obzirom na uvjete koje nudite vezano za poslovanje, a i sve ostalo: uređenost grada, novi vrtić, knjižnicu... Nisam to nigdje dalje vidio." Mi nastavljamo istim putem i vjerujem da će u sljedećim godinama Pleternica postati mjesto gdje se investira i razvija gospodarstvo. Uostalom, to smo si i zadali u Strategiji razvoja za razdoblje 2014.-2020. - zaključuje Jozić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI