Radionicom dokumentarnog filma započeo filmski tjedan

Aleksandar Muharemović
(FOTO: Aleksandar Grlić)

25.05.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 3814

"Prvi put se srećem s filmskim stvaranjem. Bilo je zanimljivo. Sastavili smo tekstove koje ćemo montirati u filmove. Svaka škola je dobila neku temu, jedan trg u Požegi, onda smo učili nešto o njemu", kaže Karla Pavić, učenica sedmog razreda Kempfove škole i sudionica četverodnevne radionice dokumentarnog filma za učenike požeških osnovnih škola.

Ovom radionicom, koju vodi osječki filmaš Aleksandar Muharemović, započinje Filmski tjedan u Požegi koji obuhvaća projekcije filmova za djecu u Gradskoj knjižnici, igranog filma "Broj 55" u Gradskom kazalištu te 23. Festival jednominutnog filma u petak u 20 sati u Gradskom kazalištu, a u 21 u Boltama. Cijeli program možete pogledati na ovom linku.

Učenički film će se sutra snimati na četiri požeška trga: Sv.Trojstva, Sv. Terezije, M. Peića i 123. brigade. U četvrtak u 17 sati će se moći i pogledati u Gradskoj knjižnici.





- Mi smo dobili za zadatak Trg 123. brigade i spomenik Kempfu. Baš me zanima kako ćemo to snimiti, samo da ne bude kiše. Nadam se da će se i nagodinu nešto tako organizirati, tako da možemo sudjelovati- dodaje Karla.



- Nisam još snimala, ali sad kad smo počeli baš me to zainteresiralo. Nadam se da ću naučiti više. Mi smo dobili Trg Matka Peića, pripremili smo sav tekst i snimili smo ga. Nekako smo uspjeli ukomponirati u cijelu priču da se spoje biste Matka Peića i Miroslava Kraljevića sa Svilanom koja je malo dalje. Tako ćemo dati naš doprinos da što bolje predstavimo naš grad. Najzanimljivije mi je bilo zapravo istraživati sav taj tekst. Ima stvarno puno stvari o Požegi i bilo je teško sve to sažeti u samo par rečenica. Jedva čekam terenski rad sutra - rekla nam je Ana Skukan, učenica sedmog razreda Cesarićeve škole.

- Prema prethodim dogovorima sa školama, istražili smo materijale da bismo danas u konačnici snimili tekst, odnosno zvuk. Sutra se možemo posvetiti slici, nadam se da bi trebalo biti bolje vrijeme. Kad god dođete u poziciju da ste okruženi s djecom koja su negdje došla dragovoljno, uvijek su kao male spužve. Uvijek su zainteresirani i pokupe puno informacija. Iz pozicije voditelja radionice mi je važno da se prije svega i tijekom nje i poslije dobro zabave, da im to sve skupa ostane u lijepom sjećanju. Kao i svi radionički filmovi, on neće biti nešto revolucionaran, ali će biti njihov doprinos dokumentiranju života i povijesti njihovog grada, što je u svakom slučaju lijepo - izjavio nam je voditelj radionice Aleksandar Muharemović.



- Više ne brojim koliko puta sam sudjelovao na Festivalu jednominutnog filma. Ove godine sam se vratio, prije toga sam imao malu pauzu radi obaveza pa se nije stiglo dovršavati filmove za festival, ali pretpostavljam da sm minimalno 10 puta sudjelovao na njemu. Kulminacija Filmskog tjedna je uvijek sam Festival jednominutnih filmova u petak. Definitivno je dobro što ga održavate i što raste iz godine u godinu jer iz neke moje perspektive Požega ima nesreću da nema kino cijelu godinu što je šteta za svako mjesto pa i manje od Požege, a kamo li središte županije - zaključuje Muharemović koje je ove godine i jedan od 60 sudionika na Festivalu jednominutnog filma na kojem, među ostalim, sudjeluju filmovi iz Poljske, Filipina, Rusije, Benina, Brazila...



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI