Mladi inovatori iz Čaglina i Kaptola napravili stroj za pečenje jaja

Dan škole u Čaglinu
(FOTO: OŠ Stjepana Radića)

22.05.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 4503

Učenici Osnovne škole Stjepana Radića u Čaglinu su jučer obilježili Dan škole na izumiteljski način. Napravili su veliku spravu sastavljenu od raznih pomagala korištenih u nastavi fizike kako bi stvorili su nesvakidašnji automatizirani pekač jaja koji se prostirao čak na tri stola. Ludi izum koji sliči onim kompliciranim spravama kakve obično vidimo u animiranim ili igranim filmovima iskoristili su da pokažu sve svoje znanje iz fizike. Projekt su pod vodstvom mentora Marka Zelenića, zajedničkim snagama načinili učenici sedmih razreda Karlo Mroček i Robert Martinović te učenici OŠ Vilima Korajca u Kaptolu - Marta Matešić, Mihaela Andrijević, Leon Marčinković i Mihael Ćosić.

- Radim u dvije škole, u Čaglinu i Kaptolu i imam dodatnu nastavu iz fizike pa onda rješavamo zadatke iz fizike za natjecanja. Učenici su me pitali da rade pokuse. Nisam htio da to bude kao na nastavi, neki standardni pokusi, nego nešto malo drugačije. U početku je to bilo puno jednostavnije i nije trebalo biti tako komplicirano pa smo onda počeli raditi. Ideje su dolazile. Rekli su "Stavimo još ovo i ovo". Tak je na kraju završilo sve na tri stola. Uglavnom, aparatura je sve što koristimo na redovnoj nastavi iz fizike - ispričao nam je nastavnik fizike Marko Zelenić.

- Tako smo to složili da je nakon niza radnji cilj da se ispeče jaje. Sve je to povezano s fizikom. Prati se cijeli program sedmog i osmog razreda fizike osim možda optike. Ima poluga, kolotura, raznih posuda, kuhalo. Ideja se učenicima jako svidjela. Ostajali smo u školi nakon prve smjene često do 17 sati. Eksperiment nije baš najbolje uspio na sam Dan škole, ali par puta prije uspjeli smo ispeći jaje iz prvog pokušaja. Najvažnija je zapravo ideja da se fizika može učiti i na zabavan način - pojašnjava Zelenić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI