Teški put sestrinstva: ¨Kriza otkriva svoje temelje, u pitanju je ljudsko dostojanstvo¨

Međunarodni dan sestrinstva u Specijalnoj bolnici Lipik
(FOTO: Martina Pleše)

12.05.2015. | Martina Pleše
Pregleda: 6075

Danas je u konferencijskoj dvorani "Quella" Lipik održana Svečana akademija u povodu obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva Specijalne bolnice Lipik te Srednje škole Pakrac. Svečanu akademiju je otvorila pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra bolnice Ljerka Pavković koja je pozdravila sve prisutne te ukazala na važnost postojanja sestrinstva i pružanje zdravstvene njege navodeći kako odlično surađuju s Pakracom, posebice sa Srednjom školom Pakrac.

- Sestrinstvo lipičke bolnice prošlo je kroz teški razvojni put. Zakoračili smo u novu eru u kojoj dominiraju velike i radikalne društvene promjene koje utječu na stvaranje krizne situacije. Krizna situacija, koja je donedavno izgledala kao moralna kriza, tj. kriza vrijednosti, sve više otkriva kao dubinska kriza temelje. Uzdrmani su temelji sigurnosti naše spoznaje, našeg znanja, našeg poimanja istine, razlikovanja dobra i zla, a ponajviše našeg tumačenja i razumijevanja čovjeka. U pitanju više nije ovo ili ono u ljudskome životu, u pitanje je stavljen sam ljudski identitet, ono istinsko i autentično "biti čovjek". Dostojanstvo čovjeka - rekla je Ljerka Pavković.




 O važnosti i ulozi medicinskih sestara danas su govorili i Darko Kelemen, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik te Ferdinand Troha, dožupan Požeško-slavonske županije. Povijest nastanka zanimanja medicinskih sestara ukratko je ispričao Marijan Cesarik, zamjenik ministra zdravlja. Vesna Božić, voditeljica kabineta zdravstvene njege iz Srednje škole Pakrac je u kratkom izlaganju rekla da postoji tradicija školovanja medicinskih sestara od 1960. godine. Svečanoj akademiji prisustvovao je i Darko Puljašić, ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije.


 

Svečanu akademiju upotpunili su nastupi Ivane Prakljačić na klavijaturama te Antonie Polak na violini, glazbenog zbora te plesne skupine Učeničkog doma Srednje škole Pakrac.



Dodijeljena su priznanja i zahvalnice za doprinos obrazovanju medicinskih sestara i razvoju sestrinske profesije "Florence Nightingale" koje su uručene Vesni Božić, Ljerki Švajghart te Slavici Klaić, zamjenici sanacijskog upravitelja Opće županijske bolnice Požega, lokacija Pakrac.




 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI