Nastavlja se istraživanje benediktinske opatije sv. Mihaela u Rudini

Akademik Dubravko Jelčić i biskup Antun Škvorčević
(FOTO: Požeška biskupija)

09.05.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 2168

Istraživanje srednjovjekovne benediktinske opatije sv. Mihaela u Rudini nedaleko Požege jedan je od projekata Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi. Na sastanku s požeškim biskupom Antunom Škvorčevićem istaknuli su to akademik Dubravko Jelčić i voditeljica Zavoda Snježana Jakobović.

Biskup je istaknuo da se Požeška biskupija trudi oko čuvanja, obnove i prezentacije sakralne povijesno-kulturne baštine te organiziranja znanstvenih skupova o osobama koje su imale značajniju ulogu u prošlosti u crkvenom ili širem društvenom životu, prenosi službeni internetski portal Požeške biskupije.

Ove će se godine tako održati znanstveni skup o dr. Josipu Pazmanu, Pakračaninu i prvom rektoru suvremenog Zavoda sv. Jeronima u Rimu. Na taj način, ističe se, biskupija želi dati svoj doprinos u promicanju, čuvanju i učvršćivanju duhovnog identiteta na svojim prostorima.


Biskup je podsjetio na radove oko trajnog postava Dijecezanskog muzeja u Požegi, uredit će se i čitaonica Knjižnice Požeške biskupije te se postupno obnavlja i Stari grad u Kaptolu gdje bi trebalo smjestiti Povijesnu knjižnicu i Povijesni arhiv Požeške biskupije s bogatom građom prikupljenom u župama, objavljeno je na biskupijskom portalu.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI