Požega bi mogla dobiti gradski pčelinjak: ¨Med bi bio turistički suvenir¨

Željko Balen i Tomislav Prpić iz pčelarske udruge "Zlatna dolina"
(FOTO: Lidija Galić)

08.05.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 9364

Požega bi mogla dobiti gradski pčelinjak. Inicijativa je to Udruge pčelara "Zlatna dolina", a svoju će ideju prezentirati ovih dana gradskim čelnicima.

- Grad bi trebao osigurati lokaciju, a pčelari bi dali pčele i brinuli o pčelinjaku. Sav med koji se iz njega proizvede mogao bi poslužiti kao svojevrstan suvenir, odnosno darovao bi se posjetiteljima našeg grada – pojasnio na je predsjednik udruge Tomislav Prpić. Inače, sezona za pčelare je počela. Nakon 20-ak dana "zagrijavanja" pčela u uljanoj repici od noćas više od 80 pčelara svoje košnice ponovno sele, ovaj put na bagrem.







- Bagrem je najunosniji. To je glavna paša za pčele jer daje najkvalitetniji med. Repica je tu da bi pčele na neki način održale kondiciju i bile spremne za bagrem koji je po količini najmedonosnija biljka u ovom dijelu Europe. Bagrem čini oko 70 posto ukupne količine meda u sezoni i može dati čak 14 kilograma dnevno po košnici – pojašnjava Željko Balen.

Nakon bagrema, dodaje Balen, pčele ponovno kreću na put, na amorfu, u Posavinu. Slijedi kesten i selidba pčela na kesten u Baniju te na kraju sezone, zadnja paša je suncokret u istočnom dijelu Hrvatske, sve do Iloka.

Ove godine pčelari očekuju bolju situaciju od prošlogodišnje kada, zbog poplava, meda mnogi nisu imali ni za vlastite potrebe.

- Bilo je jako loše. Bagrem je kao glavna paša u potpunosti podbacio zbog obilnih kiša i niskih temperatura – kaže Balen.





Pčele tako tijekom sezone, koja traje od travnja do kraja rujna, prevale više od tisuću kilometara.

-Kad recimo selite pčele od Dvora na Baniji do Vukovara to je 608 kilometara samo jedna selidba. Odmora nema i pčele se moraju svakodnevno obilaziti bez obzira gdje su stacionirane – kaže Balen.

Samo trećina hrvatskog meda ostaje u Hrvatskoj dok se preostale dvije trećine izvoze. Cijenu diktira svjetsko tržište, varira od 35 do 45 kuna po kilogramu, a problem je i u ovoj proizvodnji uvoz meda iz Kine gdje zakon čak ne propisuje ni omjer miješanog meda kojeg krajnji kupac dobije u teglici.

-Veliki pčelari med prodaju u bačvama dok ga oni manji plasiraju na malo. Imamo pčelara koji svoj med prodaju i na Jadran – dodaje Tomislav Prpić.

Udruga "Zlatna dolina" ima više od 80 članova sa ukupno oko sedam tisuća košnica.











Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI